Tămâia, chisturile şi ficatul: ce se întâmplă când acestea se-ntâlnesc?

1 shutterstock 787393630 jpg jpeg

Tămâia creşte pe solurile calcaroase şi sub soarele dogoritor al Arabiei şi Africii tropicale. De fapt, este un arbore ce ajunge până la patru metri înălţime, în scoarţa cărora se formează răşina ce noi o ştim drept tămâie. Oamenii acelor locuri o folosesc de mii de ani în tot felul de ritualuri datorită mirosului ei seducător, dar şi în viaţa de zi cu zi pentru puterile ei vindecătoare.

De altfel, tămâia este menţionată în una dintre cele mai vechi arhive medicale cunoscute, papirusul Eber ce datează din secolul al XVI-lea î.Hr., o listă de 877 de reţete şi prescripţii medicale din Egiptul Antic. Arabii şi astăzi mestecă tămâie, despre care glumesc că este guma lor de mestecat, pentru a se feri de tot felul de boli.

La noi, tămâia ajunge de obicei în biserici şi la evenimente religioase, unde preoţii o ard pentru a purifica şi înmiresma locul, în credinţa că astfel se răspândeşte harul lui Dumnezeu. Însă răşina miraculoasă, numită şi Boswellia serrata, a ajuns să fie folosită şi în scopuri terapeutice, având o mulţime de beneficii pentru sănătate.

Cum în compoziţia ei chimică intră gumirezine, uleiuri eterice (camfen, cadinen, felandren, olibanol) şi substanţe amare, răşina are proprietăţi benefice precum: expectorantă, analgezică, antiseptică, antiinflamatorie, antidepresivă, calmantă, sedativă.

Distruge celulele canceroase

Mai nou, oamenii de ştiinţă au descoperit că tămâia ajută la distrugerea celulelor canceroase de la nivelul ovarelor. Curele cu tămâie sunt indicate şi pentru a "topi" chisturile apărute pe ficat, rinichi şi plămâni, dar acestea nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicale.

Unul dintre motivele pentru care tămâia este eficientă în tratamentul adjuvant al cancerului este acţiunea ei antiinflamatoare, iar inflamaţiile se află la sursa majorităţii bolilor, inclusiv a celor care pun viaţa în pericol, precum bolile de inimă, cele hepatice şi cancerul. Acidul Boswellic pe care-l conţine tămâia are proprietăţi intiinflamatoare impresionante, considerat comparabil cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene - care au şi efecte analgezice. Astfel, tămâia s-a dovedit a fi eficientă împotriva unui număr mare de afecţiuni precum colita, astmul, artrita, cancerul şi boala Crohn.

De asemenea, extractul de boswellia este folosit de secole pentru a trata problemele respiratorii şi infecţiile sinusurilor, ajutând oamenii să respire mai bine şi să scape şi de alte simptome, cum ar fi tusea şi durerile în gât. Mai mult, cercetările au arătat că tămâia poate ajuta şi în tratamentul alergiilor, la eliminarea mucusului din plămâni şi are efecte antiinflamatoare asupra sistemului respirator şi căilor respiratorii.

În medicina chineză tradiţională se foloseşte tămâia de mii de ani pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, pentru a grăbi vindecarea şi pentru a calma durerea asociată cu infecţiile virale.



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg