Testul rapid pentru detectarea anticorpilor COVID-19 nu este atât de precis precum s-a crezut

1 shutterstock 1692370762 jpg jpeg

Un nou studiu ştiinţific aduce veşti despre testele rapide, cum este AbC-19, gândit să arate dacă o persoană a fost infectată cu virusul COVID-19. Kitul utilizat de personalul medical din Marea Britanie şi UE presupune prelevarea din deget sau din venă a unei cantităţi mici de sânge, în scopul depistării anticorpilor, mai precis a unor proteine specifice apărute ca răspuns la infecţie. Deşi este rapid – rezultatele apar în mai puţin de 20 de minute –, nu produce un disconfort semnificativ şi nu este necesar un echipament specializat de laborator, testul nu este atât de precis, avertizează experţii.

Testele rapide AbC-19 au fost dezvoltate pentru ca lucrătorii din sistemul medical englez şi european să afle în scurt timp masa de oameni din comunităţi care deţine anticorpi SARS-CoV-2. În acest sens, Guvernul Britanic a comandat un milion de kituri de testare, reprezentând 75 milioane de lire sterline, aproximativ 100 de milioane de dolari, notează sciencealert.com.

Comanda a fost iniţiată în urma rezultatelor pozitive înregistrate de studiul finanţat de Consorţiul Britanic pentru Teste Rapide, o entitate care reprezintă companiile comerciale, inclusiv Abingdon Health şi Omega Diagnostics, care au creat AbC-19.

Studiul la care se face referire, condus de cercetătorii de la Universitatea Ulster, din Irland de Nord, este dat publicităţii, însă nu a primit încă evaluarea finală. Testul se bazează pe identificarea corectă a unui rezultat negativ, fără riscul să afişeze unul fals negativ. În ceea ce priveşte rezultatul fals pozitiv, testul nu poate determina cu precizie dacă persoana în cauză este pozitivă sau fals pozitivă.

Cercetarea Ulster a scos la iveală o sensibilitate a testului de 97,7%, ceea ce înseamnă abilitatea de a detecta corect un rezultat pozitiv.

Un studiu independent de cel efectuat de experţii irlandezi, care a avut ca temă testul rapid AbC-19, sugerează concluzii diferite şi îi determină pe oamenii de ştiinţă să atragă atenţia asupra scenariului privind rata de infectare.

O echipă de cercetători de la Universităţile din Bristol, Cambridge şi Warwick a analizat probele de sânge a nu mai puţin de 2.847 de muncitori în funcţii-cheie, cum sunt cei din  sistemul medical, dintre care 268 cu teste PCR pozitive la COVID-19 şi 2.579, cu status de infecţie anterioară necunoscută.

Suplimentar, experţii au analizat şi 1.995 de proble prelevate înainte de pandemie, când se presupune că nu prezentau anticorpi specifici infecţiei SARS-CoV-2.

Astfel, rezultatele noului studiu sugerează că specificitatea testului AbC-19 este de 97,9% (nu de 100%, aşa cum a susţinut studiul Ulster), iar sensibilitatea acestuia este de 92,5% (pe baza cazurilor confirmate de PCR) şi nu de 97,7%, şi că poate scădea până la 84,7% în cazurile în care starea infecţiei anterioare este complet necunoscută.

Din cercetarea coordonată de Ranya Mulchandani, de la UK Field Epidemiology Training Program (FETP) reiese că 1 din 5 lucrători testaţi pozitiv cu ajutorul kitului AbC-19 ar putea fi fals pozitivi, în condiţiile scenariului de 10% din populaţia testată este infectată cu SARS-CoV-2.

Deşi niciun test nu este perfect, precizia redusă a testului AbC-19 este un lucru pe care oamenii ar trebui să-l cunoască, spun cercetătorii.

Rezultatele acestei cercetări sunt publicate în Jurnalul Medical Britanic BMJ



Recente

Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg