Mobila veche se recondiţionează uşor prin aceste 5 metode

1 65965 original jpg jpeg

Recondiţionarea mobilei vechi te ajută să economiseşti bani, dar şi să ai un mobilier cu personalitate. Cu răbdare, imaginaţie şi materiale bine alese, mobila veche pe care timpul şi-a pus amprenta poate fi transformată într-una modernă.

Dacă pentru lucrările de recondiţionare a fotoliilor,canapelelor din piele sau din stofă există ateliere specializate pentru retapiţarea lor,anumite piese de mobilier,cum sunt cele din lemn,le poţi înnoi sau le poţi da singură o altă utilizare. Astfel,te vei şi mândri cu un mobilier unicat.

1. Revopseşte mobila veche din lemn

Pentru a da o nouă faţă mobilierului,cel mai simplu este să-l revopseşti în culori vii. Începe prin a curăţa mobila cu alcool,apoi îndepărtează stratul de vopsea veche cu un dizolvant. Acoperă eventualele imperfecţiuni cu chit,iar după uscarea lui,curăţă surplusul cu un şmirghel cu granulaţie mică pentru un finisaj bun. Înainte de a trece la vopsire,nu uita să aplici un grund special pentru lemn şi baiţ. Abia după uscare şi şlefuire cu un şmirghel foarte fin,poţi să întinzi fără grijă vopseaua în două sau trei straturi. Lasă să se usuce fiecare strat,apoi şlefuieşte mobila cu acelaşi şmirghel fin.

2. Autocolant în loc de vopsea

Un truc rapid şi la îndemână pentru recondiţionarea uşilor mobilierului învechit este să aplici un autocolant. Chiar şi aşa,va fi nevoie să pregăteşti uşile înainte,îndepărtându-le balamalele şi geamurile şi parcurgând aceiaşi paşi ca pentru vopsirea lor:curăţare,chituire,şlefuire. Înainte de aplicarea autocolantului pe mobila veche, uşile trebuie să fie curate şi uscate.

Vei întinde mai uşor autocolantul dacă te ajută cineva. Unul dintre voi va dezlipi câte zece centimetri de autocolant odată,iar celălalt îl va lipi,folosindu-se de o cârpă uscată cu care îl presează,pentru a nu apărea bule. Dacă totuşi apar,înţeapă-le cu un ac fin şi presează cu cârpa uscată până dispar. Apoi,aplică autocolantul pe cealaltă parte a uşii şi fixează geamurile şi balamalele la locul lor.

3. Transformă mobila veche în piese de mobilier cu o altă utilizare

O uşă veche revopsită se poate transforma într-o frumoasă tăblie de pat care dă o înfăţişare diferită dormitorului tău. O masă de sufragerie,prea mare şi învechită,poate fi tăiată pe jumătate de un tâmplar,vopsită şi aşezată lângă un perete. Aşa vei avea o măsuţă de toaletă nouă pe care să ţii cosmeticele şi parfumurile. Chiar şi o bibliotecă veche poate deveni un mic birou de studiu în camera copiilor,dacă îi scoţi un raft sau două şi o revopseşti.

4. Accesorii cu stil ca să recondiţionezi mobila veche

Micile detalii schimbă în mod surprinzător o piesă de mobilier. Butonii şi mânerele noi transformă în mod vizibil orice dulap,noptieră,comodă sau bibliotecă. Este cel mai puţin costisitor mod de a-ţi înnoi mobila. Alege inele şi mânere din fier forjat,modern,accesorii colorate din sticlă sau din plastic,curbate sau în diverse forme sau butoni rotunzi din lemn,din sticlă sau din plastic şi mobilierul va avea un nou stil.

5. Pont

Folosiţi şmirghel foarte fin, cu granulaţie mică, pentru finisarea fiecărui stat de vopsea.

Idei pentru amenajarea unei bucătării înguste