Obiectele din casă cu cele mai multe bacterii
Locurile umede sunt perfecte pentru creşterea şi răspândirea bacteriilor, astfel încât anumite lucruri, cum sunt bureţii de baie sau de vase şi periuţele de dinţi, trebuie înlocuite frecvent.
Anumite bacterii au capacitatea de a ataca corpul şi de a provoca daune grave prin dezvoltarea bolilor. Acest grup se numeşte agenţi patogeni biologici, iar cel mai rău lucru este faptul că aceste organisme microscopice pot trăi în locuri la care nu te-ai fi gândit niciodată.
Iată care sunt:
Bureţi şi lavete
Credem că buretele este curat. Totuşi, un burete umed este mediul ideal pentru dezvoltarea microorganismelor. Studiile arată că aceşti agenţi patogeni pot trăi până la două săptămâni într-un burete. De aceea este important să storci întodeauna apa din ele. Apa rămasă în burete permite reproducerea bacteriilor şi a altor agenţi patogeni. Este recomandat ca aceste produse să fie înlocuite frecvent.
Tocătoarele
Pe tocătoare (lemn sau plastic) tăiem carnea, legumele, fructele. Dar acestea sunt locul ideal pentru dezvoltarea microbilor foarte periculoşi. Atunci când apa şi detergentul folosite pentru spălat ajung pe tocător, se creează un loc propice pentru incubarea tuturor tipurilor de microorganisme. Prin urmare, doar apa şi detergentul nu sunt suficiente. Este recomandat să fie dezinfectate continuu cu oţet.
Clanţa şi mânerele
Deschidem fereastra şi întoarcem mânerul, dar nu ne dăm seama de pericolul la care ne expunem. Vorbim despre lucrurile pe care le folosim în fiecare zi şi, totuşi, uităm să le curăţăm. Cel mai îngrijorător lucru este că propriile noastre mâini se transformă în purtători de tot felul de bacterii, atât inofensive, cât şi purtătoare de boli, care trăiesc pe clanţe şi mânere. Curăţă-le în mod regulat.
Periuţa de dinţi
Acest instrument de îngrijire personală este umed în mod constant. În cazul în care apa rămâne pe el, este posibil să existe şi agenţi patogeni. Cu toate acestea, apa este doar una dintre numeroasele surse de bacterii. Gura şi mâinile sunt conducătorii principali a milioane de microorganisme care ajung să trăiască în periuţa de dinţi. Ţine periuţa uscată şi dezinfectează totul în baie.
Jucăriile pentru copii
Majoritatea părinţilor îi învaţă pe cei mici să îşi păstreze jucăriile în coşuri sau în cutii, însă puţini înţeleg importanţa dezinfectării lor mult mai des. Copilaşii se joacă cu acele jucării, apoi intră în contact cu microbii şi bacteriile. Plus că le dau pe jos, după care le bagă în gură. Este important să le speli sau să le dezinfectezi frecvent.
: