Sistemul de iluminat al locuinţei, între artă şi decor

1 67994 original jpg jpeg

Sistemul de iluminat al locuinţei este foarte important, acesta contribuind la crearea unui mediu cât mai plăcut. Lumina poate fi ori naturală, ori artificială, iar înainte de a proiecta sistemul de iluminat al locuinţei, trebuie observat dacă în fiecare încăpere este suficientă lumina naturală, dar şi cum aceasta evidenţiază sau ascunde anumite zone.

Lumina naturală poate fi completată cu artificial şi,la rândul ei,lumina artificială se clasifica în generală sau de fond (cade transversal pe mobilă),dirijată (diferenţiază centre de interes şi reglează nivelul general de luminozitate),decorativă sau ambientală (personalizează culoarea mobilierului,subliniind culoarea fiecărei piese).

Cea mai importantă cameră a unei locuinţe,mai ales din punct de vedere al sistemului de iluminat,este livingul,sau sufrageria,după terminologia mai veche.

Deoarece această cameră îndeplineşte mai multe funcţii,fiecare dintre acestea trebuie să aibă un mod particular de iluminare.

În primul rând,este vorba de iluminatul general,care poate fi făcut cu ajutorul plafonierelor,corpurilor aplicate pe pereţi sau scafe de lumină. În acelaşi timp,mobilierul destinat relaxării,sau locul unde este servită masa (dacă este cazul) dar şi cel de lectură,fiecare trebuie să fie iluminate independent.

Corpurile de iluminat folosite pot fi clasificate în mai multe categorii:

– acestea se folosesc sistemul de illuminat general şi pot avea tijă fixp sau reglabilă.