Zacusca de peşte, vedetă la borcan! Încearcă reţeta originală, pescărească
Una dintre reţetele delicioase ale verii, pe care gospodinele o pregătesc cu migală, este zacusca. În general, cea de vinete este cea mai întâlnite, însă ce-ai spune de o zacuscă de peşte?
Gustul este inedit, iar combinaţia de legume cu carnea de peşte îţi va cuceri papilele gustative. E suficient să o prepari o singură dacă şi să o guşti pentru a deveni reţeta ta favorită de pus în cămară, pentru iarnă.
Îţi prezentăm, mai jos, o reţetă simplă de zacuscă ce include, pe lângă legumele şi ingredientele clasice, şi peşte. Poţi folosi atât peşte oceanic, cât şi de apă dulce. De regulă, cel mai utilizat este macroul pentru că are foarte puţine oase şi este cărnos:
Citeşte şi: Ciorba de dovlecei. Este ideală pentru vară şi te ajută să slăbeşti
Ingrediente pentru reţeta de zacuscă de peşte:
- 3 kg de peste, fara cap si fara coada (puteţi folosi macrou)
- 1,5 kg de ceapă,
- 500 g de morcov,
- 2 kg de roşii
- 2 kg de ardei roşii capia
- 50 ml de ulei,
- 250 ml oţet,
- 1 lingură de zahăr,
- sare,
- frunze de dafin,
- ardei iute,
- piper si usturoi.
Cum se prepară reţeta de zacuscă de peşte:
Peştele se pune la fiert curăţat, fără cap, în apă cu sare, oţet, foi de dafin, boabe de piper. Îl lăsăm cam 10 minute din momentul când da în clocot. După ce s-a fiert, încercăm să-i scoatem oasele şi să curăţăm carnea bine de pe ele.
Apoi, începem să pregătim zacuscă. Punem o tigaie la foc, punem uleiul în ea şi aşteptăm să se încingă. După ce s-a încins puţîn, punem ceapă şi morcovul şi lăsăm 2-3 minute pe foc să se caleaşcă. Aveţi grijă să nu se ardă.
Apoi, adăugăm puţînă apă, lăsăm să se înnăbuşe, adăugând din când în când puţînă apă, dacă e nevoie, pentru că ceapă să se înmoaie. Punem capacul şi verificăm din când în când până când apă este destul de moale.
Tocam apoi bine ardeii copţi şi îi adăugăm peste ceapă pe foc. După care, adăugăm roşiile, pe care le putem trece prin aparatul de suc de roşii. Dacă nu aveţi aparat, daţi-le prin razatoase până se face un suc. Lăsăm totul la fiert, până scade. Amestecăm, din când în când să nu le lipasca. Când a scăzut compoziţia, adăugăm peştele, fără oase, tăiat mărunt. apoi adăugăm puţîn din zeamă în care am fiert peştele.
Citeşte şi: Orez cu roşii şi dovlecei la cuptor, o reţetă delicioasă, de post
Punem frunze de dafin, usturoi, amestecăm bine şi lăsăm să fiarbă la foc mic. după gust, mai puteţi adaugă puţîn din zeamă de peste, dacă doriţi să fie mai acrişoară zacuscă. Amestecaţi bine şi nu lăsăţi să se prindă, adăugăm apoi sare, piper, după gust. La final, după ce a prins o culoare roşiatică, putem adaugă puţînă zahăr, deoarece taie din aciditatea roşiilor, scrie wawlist.com.
Scoateţi frunzele de dafin pentru că devine amară zacuscă dacă le lăsăm. Apoi, punem zacuscă fierbinte în borcane. Închidem borcanele cu capace şi apoi le întoarcem invers şi le acoperim cu o pătură până a două zi.
Sursa: secretele.com