De ce trebuie să mergi la dentist înainte de a concepe un copil?

1 pregnant 775036 1920 jpg jpeg

Vrei să rămâi însărcinată şi nu ştii dacă este necesară o vizită la medicul stomatolog? Te întrebi care sunt intervenţiile pe care ai voie să le faci în timpul sarcinii? Află de ce este foarte important să mergi la medicul dentist înainte de a planifica o sarcină şi care sunt paşii pe care trebuie să îi urmezi.

Starea generală de sănătate este o prioritate pentru noi toţi, orice persoană îşi doreşte să fie sănătoasă şi să afle din timp despre posibilele afecţiuni pe care le are pentru a le putea trata în stadiul incipient. Acest lucru se intensifică atunci când apare sarcina, viitoarea mamă îşi doreşte să fie complet sănătoasă pentru a nu pune în pericol dezvoltarea fătului şi pentru a nu-l supune riscurilor aduse de anumite intervenţii medicale.

Este adevărat că o femeie însărcinată este un caz aparte, un pacient care presupune multe precauţii şi foarte multă atenţia din partea medicilor. Datorită dezvoltării tehnologiei, intervenţiile medicale sunt mult mai sigure iar riscurile mult mai mici, de exemplu  medicii stomatologi confirmă faptul că o radiografie dentară digitală este minim invazivă şi iradiază corpul uman într-o cantitate extrem de mică, nivelul radiaţilor fiind cu 80% mai mic decât în cazul unei radiografii tradiţionale. Procesul prin care trebuie să treci atunci când faci o radiografie dentară, este unul foarte rapid şi complet nedureros. O astfel de procedură durează aproximativ 9 secunde, timp în care aparatul se roteşte în jurul corpului protejat de o vestă care conţine plumb şi acoperă atât zona abdominală, cât şi glanda tiroidă.

Care sunt afecţiuniile pe care le poţi preveni?

Organismul unei femei însărcinate suferă, în mod continuu şi imprevizibil, transformări şi dezechilibre ce micşorează paleta de intervenţii pe care le poate efectua un medic.  De aceea, este foarte important ca înainte de a planifica să rămână însărcinată, orice femeie trebuie să îşi facă toate controalele medicale necesare unei stări foarte bune de sănătate. Vizita la medicul stomatolog nu trebuie neglijată, este foarte important ca înainte de a planifica o sarcină să se realizeze toate controalele medicale necesare pentru siguranţa că nu există probleme în ceea ce priveşte dantura, iar intervenţiile complexe nu sunt necesare în următoarele 9 luni.  

Boala parodontală

Unele studii sugerează faptul că boala parodontală, infecţia bacteriană ce afectează gingiile şi oasele cu rol de susţinere a danturii, poate duce la afectarea dezvoltării copilului atunci când este aflată în stadiu foarte avansat şi are un parcurs foarte sever deoarece dezvoltă în întreg organismul numeroase bacterii care pot ajunge şi la făt.

În timpul sarcinii, se modifică şi reactivitatea gingiilor faţă de bacterii şi placă bacteriană, din cauza nivelului ridicat de progesteron şi estrogen, astfel pot apărea inflamaţii şi sângerări. În unele cazuri, femeile însărcinate observă o uşoară mobilitate a dinţilor pe fondul activităţii complexului hormonic ce determină elasticitatea ligamentelor.

 Ceea este foarte important de reţinut este că odată ce viitoarele mamici au grijă de sănătatea orală înainte de sarcină şi mai ales de problemele precum boala parodontală, riscurile ce pot apărea în timpul sarcinii sunt reduse substanţial.

Gingivita de sarcină

Conform ziaruldeiasi.ro, o altă afecţiune des întâlnită în timpul sarcinii este gingivita de sarcină, aceasta presupune inflamarea ţesutului gingival şi este cea mai frecventă patologie dentară care apare în cazul femeilor însărcinate. Nivelul crescut al progesteronului crează un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor, astfel este determinată apariţia gingivitei. În timpul sarcinii, papilele interdentare pot fi umflate, tumefiate, mărite sau predispuse la sângerări constante.

Hipertensiunea dentinară este o altă afecţiune de care pot suferi femeile însărcinate. Aceasta se manifestă prin reacţii extrem de dureroase la stimuli precum cald, rece, dulce sau acru. 

Caria dentară

De cele mai multe ori, controlul stomatologic este cel mai amânat dintre toate controalele de rutină, cu toate acestea, atunci când îţi doreşti să rămâi însărcinată, trebuie să îţi faci o progmare la dentist şi să acorzi o atenţie sporită igienei orale. În lipsa periajului realizat de cel puţin două ori pe zi şi a utilizării apei de gură şi a aţei dentare, riscul de apariţie al cariilor este unul cât se poate de mare. De asemenea, consumul excesiv de alimente dulci sau sucuri carbogazoase poate duce la apariţia cariilor dentare. Chiar şi ceea ce credem că este sănătos, precum sucul natural de fructe, poate afecta smalţul dinţilor şi poate creşte riscul apariţiei cariilor. Pe măsură ce caria evoluează, aceasta afectează pulpa dentară şi poate ajunge la nerv, provocând sensibilitate şi durere intensă. Atunci când caria ajunge într-un stadiu avansat, durerea nu mai poate trece neobservată. Netratate, cariile pot duce la apariţia abceselor şi a infecţilor, ulterior ajungându-se la pierderea dintelui. Cariile nu se formează exclusiv pe suprafaţa exterioară a dintelui. Acestea pot apărea în interior sau în spaţiul interdentar şi pot fi depistate doar de către medicul dentist, în timpul unui control stomatologic şi al unei radiografii dentare.

În timpul sarcinii, riscul apariţiei complicaţiilor pulpare şi a cariilor creşte cu până la 30%, mai ales în primele două trimestre. Cariile sunt un mediu microbian foarte intens şi pot reprezenta un pericol pentru cavitatea orală sterilă a copilului. Necesarul de calciu şi substanţe nutritive ale fătului, pe fondul dezechilibrului hormonal, pot declanşa o adevărată explozie a cariilor. De aceea, este foarte important să îţi tratezi cariile înainte de sarcină, iar în timpul acesteia, să acorzi o atenţie cât mai mare atât igienei orale, cât şi alimentaţiei sănătoase şi lipsite de excesul de zahăr.

Controlul stomatologic înainte de sarcină este extrem de important pentru fiecare viitoare mamă. Rezolvă-ţi toate problemele dentare înainte de a planifica o sarcină şi asigură-te că nu vei avea nevoie de tratament stomatologic pe timpul celor 9 luni. Nu uita că vizitele la medicul dentist pentru detartrajul şi periajul profesional sunt chiar indicate în această perioadă a vieţii tale, iar stilul de viaţă sănătos şi alimentaţia bogată în fructe şi legume te vor ajuta să menţii sănătatea generală şi sănătatea orală a ta şi a copilului tău.

Foto: Pixabay



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg