Motivul pentru care multe femei decid să rămână însărcinate la final de an

Sărbătorile reprezintă perioada ideală pentru întâlnirile cu prietenii, cu familia, dar și momentul când multe femei decid să rămână însărcinate. Care este explicația? 

image

În cadrul unui studiu din anul 2020, cercetătorii de la Universitatea din Boston au aflat că sfârșitul toamnei și începutul iernii este perioada când se nasc cei mai mulți copii în SUA și Europa. Potrivit oamenilor de știință, acest fenomen se numește „Efectul de Crăciun‟ și are legătură cu perioada sărbătorilor de iarnă. 

Vezi și: A renunțat la serviciu pentru copii și a devenit milionară. O invenție a schimbat viața unei mame 

Există mai multe teorii 

Potrivit specialiștilor, există mai multe teorii care stau la baza acestui fenomen. De pildă, psihologul Kate Balestrieri a spus pentru „Yahoo‟ că în perioada Sărbătorilor, când suntem înconjurați de rude, sunt șanse mari să simțim nevoia de a ne forma propria familie. „Unii oameni pot să simtă o atracție sau o presiune familială pentru a-și crea propria familie‟, spune specialistul, care subliniază și că vremea rece poate contribui la acest aspect: „În climatele mai răcoroase, oamenii sunt mai puțin dispuși să se aventureze, așa că au mai mult timp să facă copii. Vremea rece poate incita o dorință de apropiere și nostalgie‟ spune psihologul Kate Balestrieri. 

Citește și: Nume de copii inspirate din seriale. Părinții regretă deja că s-au lăsat cuceriți

Și melancolia poate influența decizia de a face un copil 

Sunt șanse mari ca unele cupluri să se simtă melancolice în această perioadă a anului, ceea ce le poate influența decizia de a face un copil: „Sărbătorile pot să aducă sentimente de singurătate, ceea ce îi poate obliga pe unii să acorde prioritate copiilor‟, adaugă psihologul. 

De asemenea, decizia de a face un copil poate fi influențată și de faptul că oamenii, pur și simplu, sunt mai relaxați în această perioadă: „S-ar putea să fie pentru că oamenii sunt mai relaxați în timpul liber, în perioada sărbătorilor. Există multe teorii‟, subliniază specialistul.

Sursă foto: Shutterstock