Taci pentru a evita conflictele? Uite ce trăsături de personalitate dezvăluie tactica!
Tăcerea ca răspuns la conflicte nu ajută doar la evitarea unei confruntări, ci poate dezvălui aspecte cheie ale personalității celor care abordează această strategie.

Neînţelegerile şi certurile sunt inevitabile în anumite contexte. Unii aleg să tacă pentru a le evita, alegând tăcerea ca strategie de menținere a păcii. Cu toate acestea, această atitudine dezvăluie aspecte profunde ale personalității tale, care, potrivit psihologiei, pot avea un impact negativ asupra bunăstării tale emoționale.
Ce trădează tăcerea?
Tăcerea constantă ca modalitate de a opri sau preveni un conflict poate indica lipsa de încredere în sine. Potrivit psihologului Luis Miguel Real Kotbani, care a studiat acest comportament, aceia care se abțin de la a-și exprima gândurile sau sentimentele tind să-și subestimeze propria importanță. Nevoile lor sunt secundare celor ale altora. Pe termen lung, această abordare duce la o scădere a stimei de sine, care se reflectă atât în plan personal, cât și profesional.
Frustrarea acumulată din cauza tăcerii constante poate face ca aceste persoane să se simtă mai puțin apreciate şi mai susceptibile să întâmpine dificultăți în stabilirea limitelor și menținerea unor relații sănătoase. Teama de confruntare este un obstacol major care împiedică dezvoltarea unei comunicări autentice, creând o deconectare emoțională.
Te-ar mai putea interesa: Cuplurile care se ceartă mai mult sunt mai trainice. Aşa să fie?
Tăcerea indică un comportament defensiv
Potrivit Julia Vidal, psiholog și director al Centrului de Psihologie în Zona Umană din Madrid, tăcerea ca mecanism de evitare reflectă diferite tipuri de comportamente defensive. Pentru unii, evitarea conflictului poate fi o strategie care reduce temporar anxietatea, dar impiedică dezvoltarea personala. Evitarea comportamentală, care presupune neexprimarea unei opinii sau evitarea situațiilor incomode, este una dintre cele mai comune modalități de a face față conflictului.
Vezi și: Fexting. Ce este și cum afectează relațiile?
Deși aceste comportamente pot oferi inițial o ușurare temporară, Vidal subliniază că înfruntarea directă a conflictelor, deși incomodă, permite oamenilor să dezvolte abilități sociale și să întărească stima de sine.
FOTO: Shutterstock