Ai fost păgubit? Cere şi ajutorul Sfântului Mina, ocrotitorul celor nedreptăţiţi

În fiecare an, în ziua de 11 noiembrie, creştinii ortodocşi şi greco-catolici îi mulţumesc Sfântului Mina pentru tot ajutorul oferit, în special cei bolnavi, păgubiţi, nedreptăţiţi şi fete care vor să formeze o familie.

image

Sfântul Mina a ajuns unul dintre sfinţii cunoscuţi ca protectori al celor căzuţi pradă hoţilor. S-a născut în Egipt şi a rămas orfan la vârsta de 15 ani. A fost ostaş în armata împăraţilor Diocleţian şi Maximian. Văzând că aceşti împăraţi îi prigonesc pe creştini, a ales să-şi ducă viaţa în pustie, rugându-se Domnului. După o vreme, s-a întors din sihăstrie şi a început să propovăduiască Creştinismul, dar a fost închis şi martirizat. După trecerea lui la Domnul, la mormântul lui au avut loc vindecări inexplicabile.

Îi răsplăteşte pe cei tâlhăriţi

De la descoperirea lor, moaştele Sfântului Mina au adus alinare multor credincioşi, îndeosebi celor care au suferit vreo pagubă în urma unui furt şi celor bolnavi. O mulţime de păgubiţi au găsit răspuns la rugăciunile către sfântul şi li s-au găsit lucrurile furate. Este cunoscută povestea unei tinere bucureştene căreia i-a dispărut maşina din faţa casei. Paşii i-au ajuns atunci la moaştele Sfântului Mina din centrul Bucureştiului. S-a rugat, iar peste câteva zile, maşina i-a fost găsită.

O altă femeie venise la doctori, la Iaşi, cu toţi banii pe care îi avea. La gară, şi-a pierdut banii. Amărâtă, s-a dus la Catedrala Mitropolitană, unde a îngenuncheat în faţa moaştelor Sfântului Mina şi s-a rugat pentru o rezolvare a situaţiei ei. S-a întors la gară, cu gând să revină acasă, iar acolo, ca prin minune, şi-a văzut legătura cu bani aruncată sub nişte scări. Cu lacrimi în ochi, bătrâna s-a întors să mulţumească sfântului. Nu întâmplător, pe 11 noiembrie, nenumăraţi credincioşi care cred în puterea sfântului se închină şi dau mulţumire la rândul lor sfântului la raclele care-i ocrotesc sfintele moaşte.

Vezi şi: Moaştele Sfântului Mina îi ajută pe cei păgubiţi

A vindecat-o pe fiica Împaratului Constantin cel Mare

După ce persecuţia contra creştinilor a încetat, Papei Atanasie al Alexandriei i s-a apărut un înger care i-a cerut să ducă trupul Sfântului Mina în deşert. Nu departe de Alexandria, cămila pe care fusese aşezat trupul sfântului s-a oprit. Atunci, oamenii au îngropat trupul în acel loc. Peste secole, nu s-a mai ştiut nimic despre locul în care a fost îngropat sfântul.

La un moment dat, un păstor a observat că oile bolnave care păşteau în acea zonă se vindecau ca prin minune. Vestea s-a răspândit, iar bolnavii au început să vină şi ei acolo, fără să ştie care era adevărata cauză a vindecărilor. Chiar şi fiica Împaratului Constantin cel Mare, bolnavă de lepră, a fost tămăduită acolo. După descoperirea moaştelor sale, una dintre cele mai cunoscute minuni a fost aceea a vindecării unui şchiop şi a unei femei mute, de lângă Mănăstirea Sfântului Mina din Egipt, unde se rugau neîncetat.

Citeşte şi: Ei sunt Sfinţii ocrotitori ai copiilor

Unde merg cei păgubiţi să i se roage?

În prezent, părticele din moaştele Sfântului Mina au ajuns în multe biserici şi mănăstiri din lume. Una dintre ele se află la Biserica Sfântul Mina-Vergu. Acum aproape 140 de ani, boierii Verguleşti, ctitori ai bisericii, au trimis emisari la Muntele Athos şi la o mănăstire din Egipt, de unde le-au cumpărat. Părticele se mai găsesc şi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, iar alte două fragmente au fost aduse din Grecia la Biserica „Sfântul Mina‟ din Suceava, în anul 2001.

Rugăciune către Sfântul Mina

„O, Preafericite Mucenice Mina! Ascultă rugaciunea noastră ce-ţi aducem din toată inima, ca să ne izbăveşti pre noi de boli şi de primejdii, spre a cinsti pomenirea ta şi a mărturisi minunile pe care cu puterea darului Sfântului Duh le faci nouă celor care cu credinţă cântăm: Aliluia!‟ („Acatistul Sfântului Mare Mucenic Mina‟, Condac 13).

FOTO: Arhiepiscopia Sucevei