Sfinţi care te protejează în călătorii

Mijlocitori în relaţia dintre oameni şi Dumnezeu, sfinţii ne ajută să trecem cu bine peste situaţiile grele. De aceea, mai ales când pleci într-o vacanţă şi riscurile drumului necunoscut te pândesc la tot pasul, roagă-te acestora şi vei avea parte de un voiaj ferit de necazuri.
Maica Domnului,ocrotitoarea celor care merg pe mare
Ai de gând să mergi într-o croazieră şi să te bucuri de briza mării? Ia-ţi cu tine în bagaj o iconiţă cu Sfânta Fecioară Maria atunci când te urci pe vas. Ea te va ţine departe de pericole şi te va ajuta să ajungi cu bine la ţărm. Legenda spune că,în anul 44 d.H.,Mama Mântuitorului a plecat pe mare,din Ierusalim spre insula Cipru,pentru a-l vizita pe Lazăr,care nu se putea întoarce la Ierusalim de teama iudeilor.
Ca din senin,s-a pornit o furtună care i-a înspăimântat atât pe marinari,cât şi pe pasageri. Corabia a fost împinsă de vântul puternic spre poalele muntelui Athos,unde mai multe duhuri necurate îi chinuiau pe oameni. Marea,la ruga Maicii Domnului,s-a potolit,iar localnicii s-au convertit,auzind despre naşterea lui Iisus şi despre învăţătura Lui. De atunci,marinarii şi călătorii care se avântă în largul întinderilor de ape se închină Preacuratei Fecioare.
Sfântul mucenic Hristofor îi apără pe şoferi de necazuri
În calitate de patron al călătoriilor,Sfântul Mucenic Hristofor îi protejează pe credincioşi de vremea rea,de inundaţii,fulgere şi de ciumă şi de alte boli care se pot agrava atunci când parcurgi un traseu cu peripeţii. Într-o epocă în care creştinii erau persecutaţi,sub împăratul Decius (249-251 d.H.),Hristofor a fost sfătuit de un sihastru să se convertească şi,întrucât nu putea să postească,încerca să-şi spele greşeala ajutându-ipe oameni să treacă cu bine un râu foarte periculos din zonă,care a curmat multe vieţi.

Într-o zi,un copil l-a rugat să-l ducă pe celălalt mal al apei şi,pe măsură ce înaintau,curenţii deveneau tot mai puternici,iar cel mic părea să fie tot mai greu. Cu mare greutate şi riscându-şi viata,Hristofor a reuşit să-l aducă la mal,iar copilul i-a spus:„Ai purtat pe umeri nu doar lumea toată,ci şi pe Cel care a creat-o. Eu sunt Hristos,regele tău,pe care l-ai slujit cu credinţă.“
De aceea,numele lui Hristofor înseamnă „Purtătorul de Hristos“. În urma acestei întâmplări,adeziunea lui faţă de divinitate s-a aprofundat şi a propovăduit religia creştină celor păgâni,până a ajuns în oraşul Lycia,din Asia Mică. Furios,guvernatorul regiunii i-a cerut să renunţe la credinţa lui şi,pentru că sfântul nu l-a ascultat,a poruncit să i se taie capul. Moaştele Sfântului Hristofor au fost duse în insula Rab,din Croaţia. Când normanzii au încercat să invadeze această regiune şi să asedieze oraşul,racla cu osemintele mucenicului a fost pusă în zidurile oraşului şi,în mod miraculos,vântul şi-a schimbat brusc direcţia,iar corăbiile duşmane au fost îndepărtate de ţărm. Mulţi şoferi obişnuiesc să poarte în maşinile lor iconiţe şi talismane ale sfântului,având nădejde că vor fi astfel păziţi de accidente.
Sfântul Proroc Ilie linişteşte furtunile
Cunoscut în tradiţia populară ca „Sfântul care aduce ploaia“,Prorocul Ilie îi are în grijă pe aviatori şi pe cei care călătoresc des pe calea aerului. El este reprezentat în tradiţia creştină conducând un car de foc şi pentru faptul că,în timpul furtunilor,trimite fulgere şi trăsnete către păcătoşii de pe pământ.

Rugăciunile spuse din suflet şi regretarea păcatelor îl pot face pe Sfântul Ilie să domolească vremea rea şi să-i ajute pe călători să ajungă cu bine la destinaţie.
Rugăciune pentru cei care călătoresc
Cel care ai călătorit împreună cu robul tău Iosif,călătoreşte,Stăpâne,şi cu robul Tău (numele). Izbăveşte-l de tâlhari şi de toată bântuiala vrăjmaşului ucigaş de oameni;păzeşte-i viaţa nevătămată şi fereşte sufletul lui curat de toată întinarea;fă cu spor călătoria lui şi căile lui le îndreptează şi arată-l sănătos şi vesel în cele ce doreşte şi treci cu vederea greşelile robului Tău;cu harul Tău îmbogăţeşte-l şi-l arată plin de bunătăţile Tale cereşti şi pământeşti. Amin!