Drob de miel, reţeta lui Radu Anton Roman 

Ingrediente drob de miel:

  • 1 kg măruntaie (ficat, rinichi, plamani, inima)
  • prapur de miel
  • 2 ouă crude
  • 3-4 oua fierte
  • 1 felie de pâine
  • 1 lingură smântână
  • 6 fire ceapă verde
  • 1 ceapă uscată de marime medie
  • 2 fire usturoi verde
  • sare, piper
  • 1 lingură untură sau ulei, după preferinţă

Preparare drob de miel:

Se spală toate organele şi prapurul în mai multe ape. Prapurul se ţine câteva minute într-un castron cu apă rece şi puţin oţet.
Se fierb organele de miel în apă cu sare. Se adună spuma formată la suprafaţă. Când sunt fierte, se scot, se scurg de apă bine şi se lasă la răcit.
Organele fierte şi răcite se trec prin maşina de tocat carne.
Se adaugă apoi ouăle crude, miez de pâine înmuiat în apă sau lapte, sare, piper, smântână şi verdeaţa (mărar, pătrunjel, ceapă, usturoi etc).
Se unge forma de tavă cu untură sau ulei. Se aşază prapurul pe fund, lăsând destul prapur pe marginea formei.
Se pune umplutura până la jumătatea formei. Se aşază două ouă întregi sau tăiate în două. Se completează cu carne.
Se aşază prapurul bine, învelind practic toată carnea. Se unge cu ou bătut cu puţină smântână. 
Se dă la cuptorul încins pentru 30 de minute. Se scoate, se lasă la răcit şi se scoate din tavă. Poftă bună!

Condimente pentru carnea de miel

Carnea se lasă la marinat câteva ore în frigider. Cele mai potrivite sunt:
  • usturoi
  • boia dulce
  • seminţe de muştar
  • cimbru
  • rozmarin
  • piper
  • ceapă verde
  • ardei
  • mentă
  • foi de dafin
  • curry 

Cum alegi carnea de miel

Este un produs apreciat datorită colesterolului scăzut. Este o sursă bună de proteine, fier, seleniu, zinc şi vitamina B12. Alege carne de miel slabă, fără multă grăsime. Carnea trebuie să fie fermă la atingere, cu miros specific de oaie, de culoare rozalie şi să nu fie deloc lipicioasă. Organele pentru drob NU trebuie să aibă pete sau noduli.

Preparare intestine de miel

Dacă faci mâncare din ele, trebuie să le cureţi bine de tot. Intestinele de miel se spală în mai multe ape. Se freacă cu sare grunjoasă şi se clătesc cu apă rece. Procedeul acesta se repetă de 3-4ori. 
Cu ajutorul unui băţ, intestinele se întorc pe dos şi se spală din nou, de 3-4 ori. Se adună toate intestinele curate, se leagă şi se pun la fiert în apă, până când se înmoaie. Se adaugă sare şi se curăţă de spumă.
Sursa: dcnews.ro, mediafax.ro