Lucruri neștiute despre gemeni. Au propriul limbaj secret?
Se spune că încep să interacționeze încă din uterul mamei sau că ar comunica telepatic. Ce este mit și ce este realitate?
Statisticile arată că aproximativ 1,6 milioane de gemeni se nasc, an de an, în întreaga lume. Așadar, nu este de mirare că avem în jurul nostru, sau poate chiar în familie, cel puțin o pereche de frați care au aproape aceeași înfățișare. Pe lângă aspectul fizic, pe gemeni îi caracterizează și alte lucruri speciale. De pildă, știai că au propriul limbaj prin care comunică?
Când încep să interacționeze
Cercetătorii de la Universitatea din Padova (Italia) au studiat videoclipuri 3D cu mai multe perechi de gemeni, aflate încă în uter. Savanții au descoperit că, de la 14 săptămâni, gemenii încep să se atingă unul pe celălalt, iar de la 18 săptămâni se mângâie „frățește‟ pe cap. Și mai interesant este că gemenii sunt foarte blânzi când ating zona feței, o parte sensibilă a corpului. Alte cercetări au demonstrat că interacționează social unul cu celălalt, la doar câteva ore după naștere. În ceea ce privește telepatia, încă nu există cercetări care ar confirma acestă legătură.
Au propriul limbaj secret
Criptofazia, asociată cu idioglosia (o tulburare de vorbire), este un limbaj secret al gemenilor, prin care inclusiv cei mai mici frați pot să comunice, din primele momente ale vieții lor. S-a demonstrat că până la 50% dintre tinerii gemeni utilizează propriul limbaj gemelar pe care îl folosesc pentru a comunica numai între ei, fără să fie înțeleși de alții. Acest mod de comunicare include și exprimări nonverbale, precum gesturi sau modul de a merge. Din păcate, criptofazia poate fi un factor de risc pentru întârzierile de vorbire și limbaj.
Nu există gemeni identici
La prima vedere, pare a fi aproape imposibil să deosebești un geamăn de celălalt, însă cercetătorii spun că acești frați nu se aseamănă în totalitate din punct de vedere fizic. Mai mult decât atât, un studiu a arătat că anumiți factori, precum obiceiurile alimentare, factorii de mediu și expunerea la substanțele chimice pot face ca gemenii aparent identici să devină și mai diferiți în timp. De asemenea, deși pot avea același ADN, amprentele lor sunt unice, la fel ca în cazul altor indivizi.
Se pot naște la mai mulți ani distanță
Acest lucru se poate realiza doar cu ajutorul fertilizării in vitro. În astfel de cazuri, se pregătesc embrionii, iar unii părinți aleg să înghețe o parte dintre ei, pentru a-i utiliza într-un alt moment, la o posibilă viitoare sarcină. Astfel, la a doua naștere, din punct de vedere tehnic, se poate spune că se naște un geamăn, la o vârstă diferită de primul născut.
Există dieta care te ajută să ai gemeni
Potrivit unui studiu, femeile care consumă produse lactate își măresc șansele de a concepe gemeni. Totodată, s-a descoperit că femeile care consumă carne în mod regulat au mai multe șanse să nască gemeni, decât cele care mănâncă doar preparate vegane. Acest lucru se datorează unei proteine care se găsește la un nivel mai mare în produsele de origine animală decât în cele vegane.