Lacul Varlaam, cea mai bună destinaţie pentru relaxare şi pescuitul la şalău

1 lacul varlaam 1 jpg jpeg

Lacul Varlaam este situat într-o regiune frumoasă a României, la aproximativ 25 km de Bucureşti, în comuna Adunaţi-Copăceni, lângă satul Varlaam, din judeţul Giurgiu. Pentru cei care nu au fost aici, satul are caracteristici distincte şi deosebite, datorită acestui lac, ce are un farmec unic în ţara noastră.

Lacul este una din cele mai productive zone de pescuit la crap şi peşti răpitori. Mulţi pescari probabil îşi amintesc cu bucurie despre partidele lor reuşite la pescuit, de pe malul acestui lac. Şi acum, în această perioadă din an, probabil este destul de aglomerat. Pescarii rezervă din timp locuri pentru a se bucura de această pasiune a lor - prinderea de crap şi peşti răpitori. 

Lacul Varlaam oferă pescarilor un peisaj minunat, cu maluri acoperite de arbori – salcâmi şi plopi – cu ape curate şi standuri numai bune de pescuit. Există două sectoare ale acestui lac: primul de 7 ha şi al doilea de 25 ha. Sectorul al doilea (denumit sectorul B) se evidenţiază prin două insule împădurite. Aici, cei care vin în zonă pentru pescuit şi relaxare, pot admira coloniile de păsări ce cuibăresc, pot face fotografii deosebite de fiecare dată.

Deşi se tot vorbeşte de poluarea mare din ţara noastră, această zonă pare să fi făcut faţă. După decenii de poluare, habitatul încă nu s-a degradat, iar Lacul Varlaam încă adăposteşte o cantitate impresionantă de peşti. Se spune că aici multe specii de peşti s-au format în mod natural. Se prind capturi de crap de peste 20 kg, recordul fiind de 32,5 kg.

Prin urmare, se înţelege faptul că reputaţia acestui lac a crescut de-a lungul anilor şi datorită istoriei lui, el fiind un lac artificial, care s-a format prin acumularea apei într-o balastieră, din care s-a eliminat an de an balastul, începând cu 1995. Apa s-a acumulat şi aşa a apărut lacul.

În prezent lacul este cunoscut mai ales pentru pescuitul uimitor în apa sa, dar şi pentru speciile de păsări de aici. Peisajul este superb, de aceea oamenii vin aici şi pentru relaxare, pe tot parcursul anului. Oriunde priveşti, rămâi impresionat de natură, de privelişti deosebit de frumoase.

2 lacul varlaam 2 jpg jpeg

Lacul Varlaam este o locaţie excelentă pentru pescuitul la şalău, clean, ştiucă şi biban.

Se pescuieşte la mal, în zone indicate, cu rezervare, taxa este de 70 RON/zi. Nu se folosesc momeli naturale şi nici jig-uri echipate cu cârlige ce depăşesc numărul 2/0.

Şalăul, la fel ca ştiuca, preferă lacurile din ţara noastră şi apele lente, cum sunt şi canalele din Delta Dunării. În mod normal, acest peşte răpitor pare că stă mereu la pândă sau vrea să se ascundă, pentru că se duce în locuri unde se poate camufla foarte bine. Despre el se spune că este lacom, dar trebuie să se mulţumească cu peşti mici, pentru că nu are o gură extraordinar de mare.

De obicei vânează în lacuri şi ape sălcii, se aseamănă la aspect puţin cu ştiuca şi are cam acelaşi comportament. Şalăul este un peşte delicios, indiferent cum este gătit, fiert sau prăjit.

Localizarea acestui peşte poate fi dificilă de multe ori şi de aceea, pentru a avea succes la pescuit, pescarii cu posibilităţi folosesc sonare mal. Unii, care au experienţă în prinderea şalăului, sugerează folosirea unor fish findere dedicate.

Lacul Varlaam a fost vizitat de turişti, nu doar de localnicii din zonă, şi l-au găsit accesibil şi prietenos. Adevărul este că acest lac va fi întotdeauna apreciat de iubitorii de natură, de cei care vor să evadeze într-un paradis liniştit şi senin. Oamenii vin aici pentru atmosfera minunată şi pentru a experimenta măreţia şi frumuseţea acestui lac. Merită să vii aici în weekend pentru a face o plimbare, pentru a pescui şi a te bucura de acest loc, considerat un adevărat colţ de rai.