Alimente care pot provoca dureri de cap. La unele nici nu te-ai fi gândit!

Stresul, afecțiunile medicale, deshidratarea, mahmureala și problemele dentare sunt doar o parte dintre factorii care pot provoca dureri de cap. Pe listă se află și unele alimente și băuturi pe care mulți le-au introdus deja în alimentația zilnică. Se află și în meniul tău? 

image

Când te gândești la alimente și băuturi care provoacă dureri de cap, cu siguranță îți vin în minte: alcoolul, cafeina sau alimentele procesate. Însă acestea nu sunt singurele! Specialiștii au identificat și alte preparate sănătoase, dar care le pot face rău persoanelor sensibile. 

Anumite ceaiuri 

Ceaiul aduce multe beneficii, dar dacă vrei să stai departe de durerile de cap, este bine să le eviți pe cele care conțin cofeină, precum ceaiul verde, ceaiul de ginko biloba, ceaiul de ginseng sau ceaiul de sunătoare. Alte băuturi care conțin cofeină este sucul de tip cola și energizantele, băuturi care provoacă și dependență. 

Alune și arahide

Alunele și arahidele sunt bogate în tiramină, o substanță care, când este ingerată în cantități excesive, poate provoca dureri de cap. În 2018, cercetătorii au descoperit că numărul suferinzilor de migrenă a crescut în timpul sezonului de recoltare al arahidelor în Tamil Nadu, India. Prin urmare, ideal este să le consumi cu prudență. 

Citește și: Alimente pe care nu trebuie să le depozitezi împreună. Roșii și castraveți, combinația riscantă 

Citrice 

Portocalele, lămâie și fructele grapefrut sunt o sursă excelentă de vitamina C, dar știai că aceste fructe pot declanșa, uneori, migrene? Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că aceste citrice pot provoca dureri de cap, la 11% din persoanele sensibile. 

Gumă de mestecat

Când cumperi un pachet de gumă de mestecat, asigură-te că nu conține aspartam! Conform unui studiu, acest îndulcitor artificial crește frecvența durerilor de cap la persoanele care suferă de migrene. 

Vezi și: Alimente pe care le poți consuma fără griji. Au puține calorii, nu te îngrașă 

Înghețată

A savura o înghețată nu este o acțiune plăcută pentru toată lumea. Asta pentru că 1 persoană din 3 acuză dureri de cap, după ce consmă alimente reci. Acest fenomen se numește „înghețarea creierului‟ și este un fel de durere de cap trecătoare, numită tehnic „ganglionevralgie sfenopalatină‟

Somon afumat 

Dintre toți peștii și fructele de mare, somonul afumat este unul dintre cele mai susceptibile alimente care pot provoca dureri de cap, deoarece conține tiramină și sulfiți.

Sursă foto: Shutterstock