5 tipuri de garnituri potrivite atât pentru felul principal, cât și ca gustări

O masă festivă sau o simplă cină cu prietenii necesită pregătire înainte, în special în ceea ce privește meniul, pentru că gusturile sunt diverse și preparatele trebuie să fie pe măsura așteptărilor.

image

Dacă te pregătești pentru un astfel de eveniment, dar nu ai idee ce să gătești, descoperă cinci tipuri de garnituri potrivite atât pentru felul principal, cât și savurate ca atare.

1.  Fasolea verde la tigaie

Ai în plan să pregătești o friptură, însă nu știi ce să faci diferit la ea? Fasolea la tigaie ca garnitură se potrivește de minune. În plus, poate fi mâncată și simplă, de persoanele vegetariene. Se pregătește foarte simplu:

●     500 - 600 g fasole verde

●     4 - 5 roșii medii

●     3 - 4 căței de usturoi

●     ceapă

●     condimente după gust (sare, piper, mărar, pătrunjel, cimbru, boia)

Tai fasolea în bucăți, o opărești puțin în apă, iar apoi o clătești sub un jet de apă rece. Între timp, toci ceapa mărunt și o călești în ulei încins, amestecând continuu. Când este gata (atunci când devine transparentă), adaugi fasolea scursă și jumătate din cantitatea de roșii. Se lasă pe foc până când se gătesc roșiile, aproximativ cinci minute, apoi adaugi și restul de roșii. Adaugi usturoiul și condimentele și lași pe foc până când fasolea este fiartă complet.

2.  Cartofi la cuptor

Cartofii sunt nelipsita garnitură de la orice tip de preparat. Fie că îi gătești pai, fie wedges, vei mulțumi gusturile fiecărei persoane. Pentru a face, totuși, o garnitură aparte, gătește o porție de cartofi copti la cuptor în felul următor:

●     alege 3 sau 4 cartofi mari, pe care îi învelești în folie de aluminiu, întregi;

●     adaugă unt și condimentele preferate peste ei;

●     pune-i la cuptor la 200 de grade, timp de o oră și jumătate.

După ce s-au copt, dezlipește folia și taie cartoful, însă nu până la capăt, pentru a adăuga smântână sau iaurt sau un sos pesto verde. Merg de minune cu o salată, pește, friptură sau chiar serviți ca gustare.

3.  Conopidă pane

Dacă vrei să încerci ceva mai diferit decât clasicii cartofi, atunci pregătește o conopidă pane. Se prepară ușor și gustul este pe măsura așteptărilor. Poate fi servită la orice masă a zilei sau chiar ca aperitiv.

Ai nevoie de:

●     1 conopidă mică sau medie

●     2 ouă

●     200 g pesmet

●     100 - 150 g cașcaval ras

●     sare și piper

Desfaci conopida bucățele, o speli, iar separat pui o oală cu apă la fiert. Când apa clocotește, adaugi și conopida și o lași la fiert, în jur de cinci minute. După acest interval, o scoți din apă, pentru a se răci. O tapotezi cu șervețele când s-a răcit, pentru a elimina surplusul de apă.

Între timp, bați ouăle, adaugi cașcavalul și condimentele. Treci conopida prin compoziția de ou și cașcaval, iar apoi, prin pesmet, și o pui la prăjit până devine aurie.

4.  Dovlecei la cuptor

Dovleceii sunt un fel de mâncare gustos și rapid de pregătit. Dacă ai la îndemână câteva ingrediente, poți obține un preparat cu un gust desăvârșit, ce poate fi servit atât cu friptură, dar și ca aperitiv în zilele de post sau în meniurile vegetariene.

Ai nevoie de:

●     2 - 3 dovlecei

●     ulei de măsline

●     condimente după gust (sare, piper, oregano, busuioc)

Speli dovleceii, apoi îi tai rondele cu grosimea de 1 cm. Peste bucățile tăiate presari condimentele, apoi îi introduci la cuptor, într-o tavă cu hârtie de copt, pe care o ungi cu ulei de măsline. La final, mai ungi dovleceii cu ulei de măsline, folosind o pensulă, și îi pui la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 45 de minute.

5.  Salată de castraveți cu smântână și usturoi

Salata de castraveți cu smântână se poate transforma într-o garnitură cu adevărat specială. Se prepară simplu și cu puține ingrediente, cum ar fi:

●     1 kg de castraveți verzi

●     250 - 300 ml smântână (mai acră)

●     3 - 4 căței de usturoi

●     sare și piper după gust

Castraveții se curăță de coajă și se taie rondele subțiri, după care se adaugă sare peste ei și se lasă aproximativ cinci minute deoparte. Usturoiul se pisează cu sare și se pune smântâna, iar apoi se amestecă până când compoziția devine omogenă. Se adaugă și castraveții, se mai amestecă puțin, apoi se dă vasul la frigider pentru 30 de minute, înainte de servire. Salata merge de minune cu friptură, cartofi prăjiți sau mâncată ca atare.

Acestea sunt cinci tipuri de garnituri pe care poți să le pregătești când ești în pană de idei, atât pentru servirea felurilor principale, cât și ca gustări.

Sursa foto: Shutterstock.com