Ce avantaje şi dezavantaje are cardul bancar
Care e cea mai sigură modalitatea de a-ţi păstra banii? Dar cea mai puţin costisitoare? Ce-i drept, să-ţi ţii banii în portofel nu te costă nimic, dar poţi oricând să te trezeşti că-ţi sunt furaţi. Pe de altă parte, cardul bancar are şi el punctele lui slabe. Din păcate, nu putem alege pentru tine, dar îţi putem arăta părţile bune şi pierderile în caz că-ţi faci un card bancar.
Pe aceeaşi temă:
Nu mai poţi plăti rata? Iată soluţiile!
Economiseşti timp
Dacă decizi să-ţi faci un card bancar pe care să-ţi ţii bănuţii,nu trebuie să te mai limitezi doar la banii din portofel atunci când mergi la cumpărături. În plus,poţi să-ţi retragi banii din contul de la bancă fără a fi nevoită să mai stai la coada de la ghişeul băncii. Astfel economiseşti timp şi,mai ales când te grăbeşti,găseşti la tot pasul magazine unde se acceptă plata cu cardul.
Banii sunt în siguranţă
În cazul în care eşti indecisă,mai gândeşte-te şi la faptul că pentru plata cu cardul de debit nu se percepe comision. De asemenea,nu trebuie să stai cu teamă că ai putea să-ţi pierzi banii,deoarece în cazul unui furt,cardul bancar din portofel devine inutil dacă persoana care vrea să-l folosească nu deţine codul PIN. Tocmai de aceea,este bine să nu porţi după tine şi codul PIN al cardului,ci încearcă să-l memorezi sau să-l treci într-un document la care ai doar tu acces.
Nu poţi să plăteşti peste tot cu cardul
Chiar dacă ai destui bani în cont,nu poţi să-ţi foloseşti cardul în toate situaţiile. De exemplu la piaţă. Nu în ultimul rând,trebuie să ştii că un card presupune să faci mai multe vizite la bancă. Va trebui să îţi faci cerere pentru un card nou,în caz că l-ai pierdut pe celălalt,să întrebi care este codul PIN şi să-l anulezi,în caz de furt sau dacă doreşti închiderea contului.
ATM-ul poate fi defect
Un alt mare dezavantaj al cardului de debit este că se poate întâmpla să nu ai bancomate prin apropierea locuinţei. Chiar dacă ai acces la ele,sunt multe şanse să nu le poţi folosi fie din cauză că ATM-ul este defect,fie pentru că ţi s-a blocat cardul în interior sau nu mai are bani destui. La fel de supărător este faptul că,dacă alegi bancomatul altei bănci decât cea la care ţi-ai făcut cardul,ţi se va percepe comision.
Trebuie să dai multe comisioane
De pe cardul de credit nu ai cum să-ţi scoţi toţi banii,întrucât trebuie să laşi câţiva lei pe el. Când cardul este folosit pentru retragere de numerar,de cele mai multe ori,banca,în funcţie de criteriile şi regulile pe care le are,îţi ia un comision. Printre plăţile pe care le implică un card bancar se numără comisionul de emitere a cardului şi taxa de gestiune cont card.