Cum îţi protejezi dinţii toamna

1 76929 original jpg jpeg

Pe măsură ce toamna se apropie, lucrurile încep să se schimbe...nu doar în natură, dar şi cu corpul nostru. Frunzele îşi schimbă culoarea, vremea devine mai rece şi dieta noastră se schimbă de la frig la cald. Unul dintre lucrurile la care poate nu vă gândiţi, este că schimbarea sezonului ne influenţează dantura, mai exact sensibilitatea dinţilor.

„Există o mulţime de motive care ar putea crea sensibilitate dinţilor. Perierea dinţilor, aţa dentară şi clătirea cu apă de gură de câteva ori pe zi ne vor ajuta să ne menţinem sănătatea orală. Achiziţionaţi o periuţă de dinţi cu peri moi şi o pastă specială pentru dinţii sensibili. Nu numai că aceste produse vă vor face dinţii mai puţin sensibili, dar vă vor proteja dantura”, spune dr. Andra Custură, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Iată câteva sfaturi oferite de specialişti, care vă pot ajuta să vă protejaţi dinţii de frig:

1. Adoptaţi igiena orală corectă

Sensibilitatea dintelui la rece poate fi ameliorată la domiciliu destul de uşor. Trebuie doar să vă intensificaţi igiena orală. Asiguraţi-vă că vă periaţi dinţii după mese şi nu uitaţi să folosiţi aţa dentară. Dacă încă suferiţi de durere după modificări rapide ale temperaturii, puteţi încerca să schimbaţi pasta de dinţi.

„O altă alegere excelentă este pasta de dinţi desensibilizantă pe bază de calciu. Oferă o uşurare imediată prin conectarea porilor deschişi care cuprind calciul dintelui. Aceasta imita metodele naturale de remineralizare ale corpului, protejând astfel terminaţiile nervoase sensibile din dinţi. De asemenea, asiguraţi-vă că utilizaţi o periuţă de dinţi cu peri moi”, explică dr. Monica Bratu, medic dentist generalist la cabinetul Andra Smile.

2. Menţineţi-vă hidrataţi

Hidratarea corpului în sezonul rece este la fel de importantă că în lunile calde de vară. Experţii recomandă cel puţin 2 litri de apă pe zi. Acest lucru nu numai că va menţine creierul şi corpul sănătos, dar şi dinţii. Aportul corect de apă va asigura hidratarea gingiilor şi dinţilor. De asemenea, consumând suficientă apă, veţi produce mai multă saliva. Acest lucru este important, în special în timpul lunilor reci, deoarece se ştie că gură este mai predispusă la uscare la temperaturi reci. Fără suficientă saliva, bacteriile se acumulează exponenţial în gura noastră.

„Încercaţi să evitaţi băuturile dulci deoarece acestea nu sunt o modalitate bună de a rămâne hidrataţi şi zahărul ajuta bacteriile să se reproducă. Alegeţi apă şi, bineînţeles, ceaiul preferat. În plus, dacă dinţii sunt sensibili la frig, ar trebui să evitaţi consumul de alimente acide, pentru că acestea pot contribui şi la agravarea sensibilităţii acestora”, completează dr. Andra Custură.

3. Limitaţi timpul petrecut în aer liber

„Ca orice alt material, cel din care dinţii noştri sunt construiţi se modifică şi se contractează atunci când temperatura creşte sau scade. De aceea, modificările bruşte ale temperaturii pot determina fracturi mici pe suprafaţa dinţilor. În cazul în care trebuie să ieşiţi afară pentru diferite activităţi zilnice, asiguraţi-vă că purtaţi o  eşarfă, astfel încât să puteţi menţine căldura în jurul gurii”, spune dr. Monica Bratu.

4. Reglaţi-vă dieta

Dieta influenteaza sănătatea dentară. Nu este important doar să aveţi grijă de ceea ce mâncaţi, ci şi atunci când îl mâncaţi. Înainte de a vă decide să mergeţi pe o anumită dieta, asiguraţi-vă că veţi consulta un medic.

„Este foarte important să limitaţi numărul de gustări. Acest lucru se datorează faptului că gustările pot fi mult mai periculoase pentru dinţi decât mesele obişnuite deoarece se produce mai multă salivă în timpul meselor obişnuite, de aceea se reduc efectele acizilor”, afirmă dr. Andra Custură.