Diana Mihăilă: „Copilul devine organizat dacă își vede părinții organizați‟
Cunoști starea aceea când cauți prin casă ceva și nu găsești? Sau când dulapurile, sertarele, totul devine mult, mult pe aglomerat? Când hainele copilului au rămas mici, iar jucăriile, cândva preferate, acum sunt abandonate prin casă și tu nu te-ai decis ce să faci cu ele? Pe unde să le mai pui? Pe unde mai găsești un strop de loc?
Sunt nenumărate situații în care te regăsești cu stres, nervozitate și frustrare. Și îți spui că trebuie să te mobilizeze să faci ceva. Dar nu prea ști de unde să începi.
Organizarea nu este atât de complicată pe cât crezi, dar înseamnă un proces care pornește cu tine. Copilul tău nu va practica organizarea, dacă tu nu ii oferi un exemplu in acest sens. Este firesc să te întrebi „Cum îi ajutăm pe copii să descopere principiile de bază ale organizării?‟
Copiilor trebuie să le arăți cum decurge fluxul organizării
În emisiunea #ClickPentruFemei, Diana Mihăilă îți oferă insight-uri valoroase despre organizare, mai ales atunci când vine vorba despre copii. De la poveste se ajunge la acțiune prin cartea scrisă de Diana pentru cei doi băieți și ei.
„Alex și Seb în Țara Curcubeu‟ este o carte care îi învață pe cei mici importanța răbdării, a generozității și a organizării. Este o poveste despre iubire și speranță, despre fapte bune și culori. Alături de cele două personaje, copiii descoperă principii de bază ale organizării: sortarea pe categorii și depozitarea cromatică.
„Organizarea nu înseamnă curățenie generală. Organizarea înseamnă un flux, precum, depozitarea piramidală, sau pe culori, sau în funcție de proximitate. Pe copii îi înveți organizarea, pur și simplu arătându-le cum decurge acest flux, fiind tu ca părinte un exemplu, dar având grijă să le oferi și mici recompense. Dar nu pentru că ei trebuie să facă ceva în baza unui stimul, ci pentru că nouă tuturor ne plac recompensele‟.
Din emisiune vei mai afla printre alte multe informații și răspunsuri la alte problemele legate de organizare și pe care le întâmpini:
1. Cum să depozitezi hainele care au rămas mici?
2. Cum procedăm când avem prea multe lucruri dar capacitatea noastră de depozitare este redusă?
3. Cum depozităm hainele fără să fie călcate dar care să nu fie șifonată?
4. Ce înseamnă „costurile învățării‟ în organizare
Diana Mihăilă este primul primul specialist în soluții de organizare din România, membru la International Association of Professional Organizers (IAPO) și consultant KonMari, celebra metodă japoneză de sortare, împăturire și depozitare a lucrurilor.