Iedera, veşmânt de culoare pentru casa ta

1 47770 original jpg jpeg

Clădirile cu pereţii exteriori acoperiţi parţial sau în întregime de iederă au un farmec aparte. Însă această plantă este la fel de frumoasă şi în ghiveci. Iată cum se îngrijeşte.

Decorează toate ungherele casei

Iedera este o plantă rezistentă la frig şi la temperaturile ridicate,ea reuşind să-şi păstreze frunzele chiar şi iarna. Pentru că nu este deloc pretenţioasă,o poţi creşte uşor la tine acasă fără să trebuiască să te dai peste cap ca s-o îngrijeşti. Întrucât este o plantă curgătoare (nu numai agăţătoare),este bine să pui iedera pe un suport înalt sau să ai grijă ca ghiveciul în care este plantată să fie suspendat. Îi poţi pune şi o scăriţă pe care să se întindă şi de care să se agaţe. O poţi întinde prin cameră şi astfel vei crea un mediu plăcut şi foarte viu chiar la tine în casă.

Are nevoie de temperaturi scăzute

Iedera se dezvoltă foarte repede şi se întinde în toate locurile,aşa că dacă trece peste anumite limite este necesar să o tunzi. Cel mai bine se simte în camere mai răcoroase,în aşa că pe timpul verii,când temperaturile sunt mai mari de 30 de grade Celsius,încearcă să o fereşti de căldură. Iarna nu suferă de grig,dar este indicat să aibă cât mai multă lumină,mai ales dacă are frunzele pătate cu alb sau cu galben.Cum o fereşti de dăunători

Ca să-i meargă bine,iedera are nevoie frecvent să fie udată. Dacă nu ştii câtă apă să-i pui,este bine să ţii minte că pământul de la rădăcină nu trebuie să se usuce complet. Fără umiditate suficientă,planta suportă greu mediul din apartamentele călduroase şi poate fi atacată de către păianjenul roşu. În cazul în care insectele îi dau târcoale sau este tot mai palidă,mergi la magazinele specializate şi cumpără soluţii speciale care să o vindece. Poţi încerca şi să ştergi frunzele cu un burete îmbibat într-o soluţie de apă şi săpun de casă sau se stropesc cu un acaricid.

Frunzele iederei trebuie stropite frecvent cu apă,mai ales dacă este aşezată în camere călduroase şi uscate. Substratul poate fi un pământ proaspăt de grădină combinat cu pământ de frunze şi de nisip. Dacă încep să-i cadă frunzele,nu te speria. Pe măsură îmbătrânirii plantei,acesta este un proces normal. În caz că nu ştiai,iedera are şi multe proprietăţi terapeutice. Ea este bună împotriva bronşitei,otitei sau a reumatismului.