Plantarea pomilor fructiferi toamna. 3 sfaturi pentru cei care vor să înfiinţeze o livadă

1 65732 original jpg jpeg

Dacă vrei să ai o livadă de pomi fructiferi minunată şi eşti gata de plantat toamna aceasta, iată câteva sfaturi care să te ajute să poţi înfiinţa o livadă ca la carte. Printre altele, trebuie să ţii cont de câteva greşeli frecvente, pe care să le eviţi şi de paşii plantării. Aşadar, află cum se face plantarea pomilor fructiferi toamna.

Dacă vrei să ai o livadă de pomi fructiferi minunată şi eşti gata de plantat toamna aceasta,iată câteva sfaturi care să te ajute să poţi înfiinţa o livadă ca la carte. Printre altele,trebuie să ţii cont de câteva greşeli frecvente,pe care să le eviţi şi de paşii plantării. Aşadar,află cum se face plantarea pomilor fructiferi toamna.

Plantarea pomilor fructiferi toamna – 3 sfaturi de care să ţii cont pentru o livadă bogată

Un punct foarte important atunci când plantezi pomi fructiferi este să ţii cont de săparea gropilor. Cu cât sunt săpate cu câteva luni înainte,cu atât mai bine,deoarece se sterilizează locul unde vei pune pomul fructifer. Orice carte de specialitate în acest domeniu recomandă săparea gropilor din luna august pentru plantările de toamnă.

Al doilea sfat pentru a se prinde bine pomul şi a avea loc să îşi dezvolte rădăcinile cum trebuie,ai nevoie ca gropile să fie mari. Fiecare groapă să aibă cam 1 metru până la 1 metru jumătate ca lăţime şi adâncă de 60-80 de cm. Când se sapă groapa,pământul de la suprafaţă se pune într-o parte a gropii,iar cel de la fund în cealaltă.

Şi în al treilea rând,ţine cont că pentru a avea pomi buni de plantat aceştia au nevoie să fie fasonaţi la rădăcină. Aşadar,se înlătură părţile vătămate sau se netezesc rădăcinile fiecărui pom în parte cu 3-4 cm. Rădăcinile foarte subţiri,mai subţiri de 3 mm adică se scurtează la 7-8 cm,se suprimă de la bază dacă sunt uscate la plantare. Astfel,fasonarea nu ajută neapărat la scurtarea rădăcinii,cât la păstrarea pomilor cât mai sănătoşi şi bogaţi. Dacă achiziţionezi pomi fructiferi prin curier,aceştia trebuie să stea cu rădăcinile în apă cam 1-2 ore pentru rehidratare.

Plantarea pomilor fructiferi toamna – paşii plantării,foarte important de urmat

Plantarea propriu zisă trebuie luată foarte în serios,căci de asta depinde dezvoltarea corectă a pomilor şi obţinerea unei livezi superbe şi bogate. Astfel că,este nevoie să urmezi paşii plantării întocmai.

-          Pomul se mocirleşte bine în amestec de apă,pământ şi balegă proaspătă,amestec ce este de culoare galbenă. Procedura nu ar trebui evitată,deoarece asigură umiditatea rădăcinii şi o aderenţă mai mare cu solul.

-          Punctul de altoire al pomului trebuie să fie orientat spre nord şi să fie la nivelul solului sau cu 2-3 cm deasupra lui.

-          În momentul plantării,ai grijă ca rădăcinile să fie aşezate cât mai confortabil,fără să fie îndoite sau aranjate ciudat.

-          Pământul din partea superioară se aşază acum la fund,iar cel de la fund se lasă pentru suprafaţă.

-          Când se aşază pământul în groapă,se tasează uşor,fără a vătăma rădăcinile.

-          După ce ai pus tot pământul necesar,se udă din abundenţă,apoi se creează un muşuroi de 30-40 de cm în jurul pomului,cu rol de a proteja împotriva îngheţului.

Plantarea pomilor fructiferi toamna – ce greşeli să eviţi la plantare pentru o livadă minunată

Ce greşeli să eviţi în plantarea pomilor fructiferi toamna. Iată câteva dintre cele mai frecvente greşeli făcute şi riscul de a avea o livadă eşuată.

-          Pomii să fie plantaţi prea adânc,caz în care aceştia cresc greu,nu se dezvoltă cum trebuie lăstarii,ci apar nişte rozete mici de frunze.

-          Pomii să fie plantaţi mai la suprafaţă,caz în care se riscă uscarea lor în condiţii de secetă.

-          La plantare să se adauge bălegar,procedură ce este confundată cu mocirlirea. Dacă se adaugă bălegar la plantare se riscă arderea rădăcinilor şi uscare pomilor.

-          O altă greşeală este lipsa contactului rădăcinilor cu pământul,ce duce la formarea unor goluri de aer,unde se poate dezvolta mucegai sau poate pătrunde frigul,astfel pomul riscând să îngheţe.

-          Nu se adaugă îngrăşământ pe bază de azot,aceasta provoacă arsuri rădăcinilor. Dacă nu ai pământ prea bogat,poţi adăuga cel mult gunoi de grajd bine fermentat,vechi de 3-5 ani.

Plantarea pomilor fructiferi devine o reuşită atunci când alegi cei mai de calitate pomi,cei mai bogaţi şi sănătoşi. Evită greşelile frecvente şi urmează paşii simpli pentru plantare,iar livada ta va arăta excelent.



Recente

ÔÇ×Inneun geudaero ui pibu, meikeop eopsi!ÔÇØ sau de ce frumuset╠ªea i╠éncepe cu un ten curat  JPG
Cheesecake cu mango  Sursa foto shutterstock 1358799743 jpg
Jeff Bezos  foto   Profimedia jpeg
Curry de spanac  Sursa foto shutterstock 2191623761 jpg
smiling woman looking camera while dusting kitchen jpg
clickpentrufemei ro kowon vn R3KYh1a3xfU unsplash jpg
Tarta cu mango  Sursa foto shutterstock 256127164 jpg
Dovlecei gratinati  Sursa foto shutterstock 1761536825 jpg
CPF (1) jpg
Tarta de afine  Sursa foto shutterstock 1806091114 jpg
clickpentrufemei (3) jpg
Chec cu dovlecei  Sursa foto shutterstock 110261372 jpg
2897 jpg
Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg