Plantele au simțul auzului? Iată cum găsesc ele apă!

Plantele sunt mai inteligente decât ne-am gândi noi. După cum ne informează revista Smithsonian, copacii au evoluat atât de mult, încât și pot trăi în colonii, în care cei individuali pot comunica cu ceilalți prin rețeaua de fungi din pământ. Mesajele pe care și le transmit sunt avertismente despre atacul insectilor toxice și orice alte pericole la care se pot expune.

image

Studiile realizate până acum aduc dovezi care să susțină că acești copaci au simțul mirosului și al gustului. Să luăm, de pildă, situația în care o omidă atacă un pin! Pinul poate gusta saliva lăsată de omidă pe crengile sale și, drept urmare, poate pune la punct un sistem de apărare împotriva ei. Dar nu numai că alungă omida cu emiterea unei susbstanțe cu gust rău, ci poate atrage un dușman de-ai omidei, o viespe care poate depune ouă în acea omidă ucigând-o.

În 2017, cercetătorii din Australia au descoperit un alt simț pe care-l au plantele pentru a supraviețui – auzul.

Inteligența plantelor

Conform celor spuse de autorul studiului respectiv, biologul Monica Gagliano, plantele se pricep la mirosit apa, pentru a preveni deshidratarea lor. Ce fac anume? Miros umiditatea din aer și descoperă astfel unde se află apă. Chiar și atunci când sunt la mare depărtare de orice sursă de apă, ele simt în continuare unde există apă. Asemenea descoperire i-a determinat pe cercetătorii de la Universitatea de Vest Australia să facă un experiment prin care să se afle dacă plantele sunt capabile sau nu să audă sursa de apă care să le mențină în viață.

În cadrul acelui experiment, oamenii de știință au plantat o boabă de mazăre obișnuită și o țeavă mică divizată, adică sub formă de Y. Apoi cercetătorii au pus tot felul de sunete prin țevile respective – zgomot care să nu însemne nimic anume, apă care curge și o înregistrare a unei ape curgătoare. Ceea ce au constatat e că rădăcinile plantei au început să crească în direcția în care se auzea apa curgând și nu spre zgomot sau spre înregistrarea apei curgătoare.

Sunet real vs. sunet fals

Studiul acesta demonstrează că plantele au simțul auzului, care este mai puternic chiar decât simțitul umidității din jur. Mai mult, plantele au putut face diferența între sunetul real și cel înregistrat de apă curgătoare. Gagliano e de părere, în asemenea circumstanțe, că trebuie să ne întrebăm cum poate afecta poluarea sonoră plantele de peste tot din lume să găsească o sursă salvatoare de apă.

Dacă există prea mult zgomot făcut de trafic, acesta le poate împiedica pe plante să asculte acea sursă de apă care s-ar putea afla în preajmă și care le-ar salva viața.

Nu este pentru prima dată când se ajunge la concluzia că plantele aud, susține HuffPost. Plantele pot auzi și aripile unei albine, lucru care le face să producă mai mult polen atunci când albinele sunt în apropiere, ne informează Scientiphic American. Alt studiu a demostrat că un anumit fel de mușchi poate face diferența între sunetul vântului și mestecatul unei omide. În cel de-al doilea caz, emană niște toxine pentru a înlătura omida respectivă. Ei, destul de surprinzător, nu-i așa?

Foto - Shutterstock