Sfaturi utile pentru curățenia de Paște

Curățenia de Paște este ocazia perfectă pentru împrospătarea casei, pentru a aduce un suflu nou și nicidecum o corvoadă.

image

Ca să fie cu adevărat eficientă, îți va fi necesară o planificare pe mai multe zile pentru ca, la final, totul să fie perfect pus la punct. Cele câteva sfaturi te vor ajuta să te organizezi mai eficient și să nu omiți detalii importante.

Din interior în exterior și de sus în jos

Pentru eficiență, aplică principiul din interior în exterior, ceea ce înseamnă să treci în revistă toate spațiile de depozitare. Organizează în funcție de necesități și ține cont de anotimp. Curățenia de Paște este o bună oportunitate pentru evaluarea hainelor lejere și pentru a scoate din dulapuri tot ceea ce ți-a fost de folos în sezonul rece și a le stoca în alte spații. Verifică atent și cămara unde ții conservele. Eficientizarea spațiilor de depozitare este un pas important care contribuie substanțial la ordinea din casă.

Al doilea principiu este să începi curățenia de sus în jos. Adună pânzele de păianjen, inevitabile în orice locuință, curăță partea superioară a dulapurilor și etajerelor și spală perdelele. Acestea pot fi împrospătate rapid în mașina de spălat, la cel mai scurt program. Există o rutină a modului cum spalam ferestrele, iar acesta este momentul ideal pentru a le curăța. Montează perdelele umede, pentru a nu mai avea nevoie să le calci, iar casa ta va primi un influx de prospețime și strălucire fără prea mult efort. 

Repară, aruncă și sortează

Curățenia de primăvară trebuie să implice și acele mici reparații de care este nevoie după perioada de iarnă. O garnitură la chiuveta de la baie, un geam spart, un șurub desfăcut, un întrerupător defect sau care nu este bine fixat, spre exemplu. Trece în revistă fiecare detaliu și repară ori înlocuiește tot ceea ce este deteriorat sau stricat.

Toate acestea trebuie incluse în programul dedicat curățeniei pentru că o casă în care toate sunt în bună stare de funcționare este mai ordonată și confortabilă. Nu uita să schimbi becurile arse și să le completezi pe cele lipsă, evident după ce vei șterge de praf lustrele.

Se spune că pentru fiecare obiect nou pe care-l aduci în casă, unul vechi trebuie aruncat sau reciclat. Dacă nu vei face asta, casa ta o să devină un mare depozit. Aruncă tot ceea ce nu-ți este mai este necesar sau nu mai folosești. Unele lucruri pot fi transformate, recondiționate, pot fi mutate într-o altă încăpere sau pot fi adaptate pentru grădină, terasă ori balcon.

Fiecare încăpere, pe rând

Unele dintre operațiile necesare curățeniei pot fi făcute simultan în toate camerele casei, așa cum este curățarea ferestrelor și spălatul perdelelor, dar pentru restul etapelor îți va fi util să dedici timp pentru fiecare încăpere.

Dormitoarele sunt cele care au nevoie de mai puțină atenție, comparativ cu holurile, camera de zi, bucătăria și baia, astfel că pot fi finalizate rapid. Nu omite câteva puncte principale cum sunt aspiratul temeinic al saltelelor și întoarcerea acestora la 180 de grade și răsucirea lor cu partea de la picioare la cap. Le prelungești substanțial durata de viață și sporește confortul.

În living, începe mereu prin a curăța temeinic canapeaua și fotoliile. Tapițeria se curăță perfect cu un burete înmuiat într-o soluție de apă și amoniac. Proporția este de o lingură de amoniac la un litru de apă.

Ultima etapă este dedicată podelelor. Începe cu zone de sub pat, din spatele canapelei și colțuri, apoi curăță dușumeaua și ulterior covoarele. Optează pentru soluții naturale, de tipul celor preparate în casă pentru a revitaliza covoarele. Prepară un amestec în părți egale de oțet alb cu apă. Pune soluția într-un recipient cu pulverizator, stropește covoarele, lasă să acționeze 10-15 minute, apoi aspiră.

În loc de final, încă două sfaturi în plus. Primenește ghivecele pentru plante de apartament și cumpără ceva nou pentru casă. Nu sunt necesare cheltuieli mari. Este suficient să schimbi fețele pernelor de decor din camera de zi, covorașul de la intrare și să investești într-un set de prosoape noi de bucătărie pentru a împrospăta toată casa.

Sursa foto: Shutterstock.comRecente

Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate  Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
canapea si flori shutterstock 204510988 jpg
cadouri de casa noua shutterstock 755663365 jpg
Mituri despre igiena feminina  Sursa foto shutterstock 1254137329 jpg
Mancare fructe bautura jpg
Prajitura mozaic cu biscuiti  Sursa foto shutterstock 2017645007 jpg