Te deranjează țânțarii? Iată cum ar fi viața fără ei!

Sunt enervanți și chiar periculoși, unii dintre ei răspândind boli grave pentru om, însă este eradicarea țânțarilor o idee bună pentru întreaga planetă?

image

Avem nevoie de țânțari?

Dacă o femelă țânțar ia sânge de la cineva care e infectat cu diverși viruși sau cu o boală cauzată de un parazit, cum e  malaria, transmite apoi acel virus sau malaria la alții pe care îi ciupește ulterior. Totuși, dintre toate tipurile de țânțari, doar femelele a vreo 40 de tipuri de țânțari sunt periculoase, pentru că pot transmite boli oamenilor.

Peste 200 de milioane de oameni, cei mai mulți provenind din Africa, sunt diagnosticați cu malarie în fiecare an. Prin urmare, dacă țânțarii care transmit această boală n-ar exista, peste 500.000 de vieți ar fi salvate anual. E ceva la care merită să ne gândim, având în vedere că cele mai multe victime sunt copii sub vârsta de 5 ani.

Prin urmare, dacă toți acești țânțari periculoși ar dispărea, lumea întreagă ar fi mai sănătoasă. Pare o idee minunată eradicarea lor, însă e doar o aparență, pentru că țânțarii au un scop bine definit pe planeta noastră.

Hrană pentru animale

Toate felurile de viețuitoare, inclusiv oamenii, formează ecosistemul planetei. Cu toții avem nevoie unii de alții, în feluri diferite, pentru a supraviețui. Cu toții trăim într-un echilibru perfect. Dacă dispare o specie, acest lucru riscă să destabilizeze întregul ecosistem al Terrei. Ne place sau nu, până și țânțarii sunt necesari în ecosistemul planetei.

Există miliarde de țânțari pe lumea asta și aceste insecte sunt mâncare de multe animale. Țânțarii „bebeluși” trăiesc în apă și sunt mâncarea favorită a unor pești. Broaștele, păienjenii, liliecii și alte viețuitoare se hrănesc și ele cu astfel de insecte.

Dacă toți țânțarii ar dispărea, multe animale ar avea mai puțină hrană, în plus, cei mai mulți țânțari nici măcar nu mușcă oamenii, ci doar animalele, sau alții nu mușcă pe nimeni, sunt inofensivi.

Un alt lucru pozitiv pe care îl fac țânțarii e că ajută anumite plante să se înmulțească. Nu sunt la fel de eficienți precum albinele, însă sunt necesari unor plante precum e un anumit soi de orhidee.

În loc de concluzie…

Mulți oameni de știință susțin că n-o să murim dacă nu mai avem țânțari prin preajmă, însă adevărul e că habar n-avem ce s-ar întâmpla micilor ecosisteme dacă nu ar mai exista aceste insecte. În plus, există îngrijorarea cât se poate de reală că, odată dispăruți țânțarii, vor fi înlocuiți cu alte insecte mai periculoase. Drept urmare, câne își asumă acest risc imens??

foto - Shutterstock