Ce se întâmplă dacă înghiţi din greşeală soluţia din testul COVID-19? Ţine-o departe de copii!

6 shutterstock 1904889133 crop jpg jpeg

Cele mai multe teste rapide de depistare a infecţiei cu SARS-CoV-2 conţin o cantitate mică de substanţă chimică lichidă numită azidă de sodiu. Cât de periculoasă poate fi dacă este înghiţită de un copil sau dacă o pui din greşeală în ochi ori nas?

Pericolul COVID-19 nu a trecut încă, iar testele rapide pentru depistarea bolii sunt încă utile în cazul apariţiei primelor simptome.  Paşii de testare variază în funcţie de marca testului, dar toate kiturile de testare conţin o substanţă chimică lichidă în flaconul de extracţie care ar putea fi dăunătoare dacă este ingerată, mai ales de copii, dacă ajunge în nas sau în ochi.

Centrele pentru controlul otrăvirii din SUA avertizează împotriva ingerării unei substanţe chimice care se află în interiorul kiturilor de testare. Potrivit acestora, kiturile conţin un flacon de extracţie, un tub mic cu lichid. Odată ce tamponul nazal sau saliva intră în contact cu acel lichid, acesta duce la obţinerea unui rezultat pozitiv sau negativ.

Şi Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA atenţionează că substanţa folosită în testele rapide poate fi periculoasă pentru adulţi şi copii atunci când contaminează alimentele sau apa, când este înghiţită sau eliberată în aer.

Ce substanţe chimice conţin testele rapid COVID-19?

Flacoanele din testele rapide COVID-19 conţin substanţe chimice diferite, ca azidă de sodiu, fosfat anorganic, un surfactant. „Dintre aceste substanţe chimice, azida de sodiu este cea mai îngrijorătoare, deoarece este recunoscută ca o otravă puternică.”, a declarat pentru Verrywellhealth.com medicul toxicolog Johnson-Arbor, MD, co-director la National Capital Poison Center.

Azida de sodiu este o pulbere fără culoare sau miros care este folosită în airbag-urile auto, în agricultură pentru controlul dăunătorilor, dar şi ca exploziv. Este utilizată şi în procesul de fabricare a berii, vinului şi cauciucurilor. Testele rapide de antigen conţin această substanţă chimică. Deşi există o cantitate foarte mică de azidă de sodiu în fiecare test, expertul a spus că este posibil ca testele să provoace otrăvire accidentală. Cantitatea de substanţă chimică în majoritatea testelor rapide este mult mai mică decât aceea care se preconizează poate provoca otrăvire dacă este înghiţită de un adult, dar în cazul copiilor lucrurile pot sta diferit.

„Dacă acest compus este înghiţit sau intră în contact direct cu ochii, poate fi toxic. Acest lucru se datorează faptului că împiedică celulele să folosească oxigen”, a atenţionat medicul toxicolog. Majoritatea cazurilor de ingerare sau expunere accidentală au dus la unele iritaţii sau simptome uşoare.

Centrul pentru Controlul Otrăvirilor a raportat cazul unei femei care a confundat flaconul lichid cu picăturile de ochi. A avut roşeaţă şi iritaţie care au dispărut după clătirea cu apă rece timp de 10 minute.

Un cuplu a citit greşit instrucţiunile de testare şi a pus lichidul pe tamponul de testare, introducându-l apoi în nas. Au suferit o iritaţie nazală care a trecut după folosirea de spray nazal cu apă de mare.

Ce-i de făcut dacă un copil sau adult a fost expus la azida de sodiu?

Dacă un copil sau chiar şi un adult au ingerat azidă de sodiu dintr-un kit de testare COVID-19, este important ca în primul rând să-ţi păstrezi calmul.

Dacă apar dureri de cap sau greaţă, contactează serviciul de urgenţă 112 sau Toxapel la (021)210.61.83 sau (021)210.62.82. Funcţionează 24 de ore din 24, în toată ţara. Pe lângă datele care se cer în mod obişnuit în situaţie de urgenţă, va fi nevoie să menţionezi cantitatea de substanţă înghiţită, pusă în ochi sau nas, precum şi ora aproximativă la care s-a petrecut.

Atenţie!

Prima oră este esenţială în situaţia unei intoxicaţii, indiferent de natura ei.

Până la sosirea unui echipaj de prim ajutor, dacă este nevoie de acesta, nu încerca să-l faci să vomite pe cel care a înghiţit substanţa, ci să clătească gura, pentru că a evita expunerea pielii. Dacă lichidul a intrat în ochi, clăteşte ochii cu soluţie salină sau apă timp de aproximativ 15-20 de minute.

Citeşte şi:

Cele mai periculoase mâncăruri din lume. Ce aliment iubit de români poate cauza intoxicaţii severe

Rubarba, deliciu şi medicament. Cum o consumăm ca să nu fie otrăvitoare

Ţine testele în dulapuri suspendate!

Pentru a evita situaţia îngerării accidentale a azidei de sodiu din testele rapide COVID-19, pune-le cât mai departe de accesul copiilor. De asemenea, citeşte cu atenţie instrucţiunile şi foloseşte testul numai conform instrucţiunilor.

„Aveţi grijă deosebită să nu păstraţi kiturile de testare şi conţinutul acestora la îndemâna copiilor. Nu păstraţi kiturile de testare în apropierea medicamentelor eliberate pe bază de reţetă sau fără prescripţie medicală, deoarece unele dintre tuburile de lichid pot fi confundate cu acestea”, a atras atenţie medicul Johnson-Arbor. După testare, aruncă materialele folosite la gunoiul menajer şi evită să le laşi pe blaturi, mese, noptiere sau în alte locuri unde ar putea ajunge copiii.

FOTO: Shutterstock



Recente

shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
Strudel cu mere  Sursa foto shutterstock 739280095 jpg
ClickPentruFemei (2) (3) jpg
shutterstock 1754480510 jpg
Tocinei Sursa foto shutterstock 2161251405 jpg
Merita sa iei suplimente alimentare sau nu  Sursa foto shutterstock 2531363947 jpg
Placinta cu pere  Sursa foto shutterstock 695213329 jpg
shutterstock 447885067 jpg
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
Supa crema de fasole verde  Sursa foto shutterstock 2292716465 jpg
shutterstock 1708837543 jpg
shutterstock 2120707244 jpg
shutterstock 243026638 jpg
shutterstock 2553315375 jpg
shutterstock 766383127 jpg