Cele mai bune alimente care te protejează de răceală și gripă în sezonul rece

În sezonul rece, este absolut necesar să ne protejăm de răceli și de gripa sezonieră, ce ne pot afecta organismul și stilul de viață. Aliați găsim în alimentație, mai exact în alimentele care întăresc sistemul imunitar. 

image

Sistemul imunitar este o rețea complexă de celule și compuși chimici care lucrează împreună pentru a ne apăra organismul de infecții. Ca să funcționeze optim, sistemul imunitar are nevoie de ajutorul nostru. Mai exact, îl ajutăm prin gestionarea nivelului de stres, prin odihnă suficientă, exercițiile fizice regulate și, da, prin alimentație sănătoasă. Toți acești factori sunt importanți pentru a ne feri de răceli și gripă, dar iată care sunt alimentele pe care trebuie să le adăugăm, mai ales în această perioadă, în dietă! 

Citește și: 5 lucruri pe care să le faci pentru a-ți întări sistemul imunitar

Organismul are nevoie de vitamine care stimulează imunitatea, precum Vitaminele A, B6, B12, C, D, E, dar și de minerale, fibre și proteine. Aceste substanțe importante le putem obține din fructe, legume, nuci, semințe, carne, pește și cereale integrale. Iată care sunt acestea!

Pune pe lista de cumpărături următoarele alimente! 

Potrivit „Harvard Health‟, substanțele nutritive ce ne protejează organismul le găsim în alimente, precum:

Vezi și: Tusea încă persistă, deși răceala a trecut? Boli care se manifestă astfel

  1. Fructe: portocale, grepfrut, căpșuni și roșii, care conțin din plin vitamina C, una dintre cele mai importante vitamine pentru susținerea sănătății imunitare;
  2. Alimente bogate în fier, care susțin creșterea și funcționarea sănătoasă a celulelor imunitare, precum: carne, pește, fasole, nuci și cereale fortificate; 
  3. Semințele, nucile, untul de arahide conțin vitamina E, cu puternic rol antioxidant care ajută la combaterea radicalilor liberi și la întărirea sistemului imunitar; 
  4. Peștele, ouăle, bananele și avocado conțin vitamina B6 sau vitamina B12 (unele pe ambele), care sunt importante pentru celulele imunitare;
  5. Orezul, quinoa, crustaceele și fructele uscate sunt bogate în cupru, un stimulent important;
  6. Legumele verzi și fructele de pădure conțin acid folic, care ajută la producerea de celule noi. 
  7. Kefirul, unele iaurturi și murăturile sunt esențiale pentru sănătatea intestinală, ce este în strânsă legătură cu imunitatea; 
  8. Usturoiul, ceapa, prazul, ghimbirul și sparanghelul susțin, de asemenea, sănătatea imunitară. 

Sursă foto: Shutterstock