Cele mai bune alimente care te protejează de răceală și gripă în sezonul rece

În sezonul rece, este absolut necesar să ne protejăm de răceli și de gripa sezonieră, ce ne pot afecta organismul și stilul de viață. Aliați găsim în alimentație, mai exact în alimentele care întăresc sistemul imunitar. 

image

Sistemul imunitar este o rețea complexă de celule și compuși chimici care lucrează împreună pentru a ne apăra organismul de infecții. Ca să funcționeze optim, sistemul imunitar are nevoie de ajutorul nostru. Mai exact, îl ajutăm prin gestionarea nivelului de stres, prin odihnă suficientă, exercițiile fizice regulate și, da, prin alimentație sănătoasă. Toți acești factori sunt importanți pentru a ne feri de răceli și gripă, dar iată care sunt alimentele pe care trebuie să le adăugăm, mai ales în această perioadă, în dietă! 

Citește și: 5 lucruri pe care să le faci pentru a-ți întări sistemul imunitar

Organismul are nevoie de vitamine care stimulează imunitatea, precum Vitaminele A, B6, B12, C, D, E, dar și de minerale, fibre și proteine. Aceste substanțe importante le putem obține din fructe, legume, nuci, semințe, carne, pește și cereale integrale. Iată care sunt acestea!

Pune pe lista de cumpărături următoarele alimente! 

Potrivit „Harvard Health‟, substanțele nutritive ce ne protejează organismul le găsim în alimente, precum:

Vezi și: Tusea încă persistă, deși răceala a trecut? Boli care se manifestă astfel

  1. Fructe: portocale, grepfrut, căpșuni și roșii, care conțin din plin vitamina C, una dintre cele mai importante vitamine pentru susținerea sănătății imunitare;
  2. Alimente bogate în fier, care susțin creșterea și funcționarea sănătoasă a celulelor imunitare, precum: carne, pește, fasole, nuci și cereale fortificate; 
  3. Semințele, nucile, untul de arahide conțin vitamina E, cu puternic rol antioxidant care ajută la combaterea radicalilor liberi și la întărirea sistemului imunitar; 
  4. Peștele, ouăle, bananele și avocado conțin vitamina B6 sau vitamina B12 (unele pe ambele), care sunt importante pentru celulele imunitare;
  5. Orezul, quinoa, crustaceele și fructele uscate sunt bogate în cupru, un stimulent important;
  6. Legumele verzi și fructele de pădure conțin acid folic, care ajută la producerea de celule noi. 
  7. Kefirul, unele iaurturi și murăturile sunt esențiale pentru sănătatea intestinală, ce este în strânsă legătură cu imunitatea; 
  8. Usturoiul, ceapa, prazul, ghimbirul și sparanghelul susțin, de asemenea, sănătatea imunitară. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg