Cele mai bune surse naturale de prebiotice și importanța lor pentru organism

Alimentele bogate în prebiotice sunt importante pentru organism, mai ales pentru că îmbunătățesc sănătatea digestivă și totodată sistemul imunitar. Prin urmare, iată care sunt cele mai bune prebiotice pe care ar trebui să le integrezi în meniul tău! 

image

Prebioticele sunt compuși alimentari care susțin creșterea și activitatea bacteriilor benefice din tractul intestinal. Aceste substanțe contribuie la dezvoltarea și menținerea unei microbiote intestinale sănătoase, susțin buna funcționare a sistemului imunitar, îmbunătățesc absorbția de minerale și potențează reducerea inflamației din intestin. 

Citește și: Prebioticele, utile și pentru piele? Motivele pentru care e bine să alegi produse de îngrijire cu prebiotice 

Ceapă, praz, usturoi 

Cu atât de multe beneficii aduse organismului, prebioticele trebuie să facă parte din meniul tău, dar ce alimente le conțin? Pe lista scurtă: ceapa, prazul și usturoiul. Potrivit „Real Simple”, acestea ar fi cele mai bune surse de prebiotice, „datorită compușilor vegetali și conținutului ridicat de oligozaharide, inclusiv inulină”, o substanță care ajută la scăderea colesterolului și crește numărul bacteriilor bune din intestin.  

Ovăz

Și ovăzul trebuie să facă parte din alimentația ta, deoarece este una dintre cele mai bune surse de fibre solubile și „un prebiotic puternic”, menționează publicația. Indiferent că vei alege fulgii de ovăz sau făina de ovăz, această cereală îți va satisface foamea pentru o perioadă mai lungă de timp decât oricare alt aliment. 

Vezi și: Probiotice sau prebiotice - descoperă care sunt mai bune 

Semințe de in 

Adaugă pe lista de cumpărături și semințe de in! Sunt o sursă bogată de fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Conform sursei menționate, aceste semințe ar trebui măcinate înainte de consum, astfel încât să treacă prin sistemul digestiv nedigerate, iar tu să te bucuri de beneficiile aduse. 

Alge marine 

Dacă până acum nu ai încercat să consumi alge de mare, află că se merită să le încerci măcar pentru beneficiile aduse organismului. Indiferent că alegi să consumi nori, wakame sau spirulină, toate algele sunt surse bogate de prebiotice, grăsimi polinesaturate, minerale și vitamine. 

Completează-ți lista de cumpărături! 

Pe lista cu alimente bogate în prebiotice, se află și următoarele: 

  • Leguminoase: fasole, mazăre, linte;
  • Fructe de pădure: zmeură, afine, mure, căpșuni;
  • Cacao și alimentele care o conțin, precum ciocolata neagra;
  • Cereale integrale: ovăz, secară. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente