Cele mai comune afecțiuni dentare și cum le putem evita

Zâmbetul poate fi unul dintre cele mai importante atuuri ale unei persoane. Să ai un zâmbet strălucitor este unul din acele lucruri care îți oferă un plus de încredere în sine.

image

A merge la medicul stomatolog pentru a-ți rezolva probleme dentare este un aspect important pentru sănătatea noastră, dar de cele mai multe ori, amânăm acest moment până când este prea târziu. În mod frecvent, disconfortul și durerea sunt motivul pentru care ne programăm la cabinetul stomatologic. De aceea, trebuie să învățăm să punem un preț mai mare pe sănătatea noastră orală și să prevenim toate acele afecțiuni care ne pot da bătăi de cap. În rândurile ce urmează, vom discuta despre cele mai comune 5 afecțiuni dentare, cum se manifestă ele și ce putem face pentru a le evita.

Cele mai frecvent întâlnite probleme stomatologice în rândul adulților

  1. Cariile - cu toții am avut, cel puțin o dată în viață, o carie, fiind principala problemă stomatologică la nivel global. Din punct de vedere medical, ea reprezintă distrugerea țesutului dur al dintelui, de către placa bacteriană formată pe dinți. Cariile afectează atât adulții, cât și copiii și are ca și cauze principale o dietă nesănătoasă, precum și o igienă orală neadecvată. 
  1. Tartrul - la fel ca și cariile, afectează majoritatea persoanelor și se diagnostichează în cadrul controalelor de rutină. În termeni medicali este vorba de depozite minerale, de consistență dură, ce se localizează pe dinți și gingii, afectând atât dentiția permanentă la adulți, cât și pe cea temporară la copii. Tartrul este o afecțiune care se poate preveni ușor printr-o igienă corectă, însă poate duce la complicații precum bolile parodontale.
  1. Gingivita - este o afecțiune inflamatorie a gingiilor, caracterizată prin sângerări și retracții gingivale, respirație urât mirositoare, precum și sensibilitate dentară. Principala cauză este reprezentată de o igienă orală precară, gingivita fiind o etapă reversibilă a bolii parodontale.
  1. Îngălbenirea dinților - este o afecțiune mai mult de ordin estetic, dar cu aceleași implicații asupra sănătații dinților. Cauzele principale sunt reprezentate de excesul de fluor, depozitele de tartru, dar și cauze care țin de stilul de viață precum fumatul sau consumul de băuturi acidulate. Având în vedere că uneori pot fi implicate și cauze genetice, prevenția acestei afecțiuni este posibilă doar prin modificări ale stilului de viață. 
  1. Eroziunea dentară - este procesul prin care stratul extern și protector al dinților, smalțul, este distrus în urma atacului acid provocat de bacterii. Principalele cauze sunt reprezentate de alimentația nesănătoasă, precum și afecțiunile digestive care pot cauza o cantitate crescută de acid în salivă.

Cu siguranță, cu toții ne-am confruntat cu cel puțin una dintre aceste probleme stomatologice, însă în ceea ce privește sănătatea dentară, profilaxia este cheia. Pentru a preveni afecțiunile stomatologice, cel mai important pas este să avem o igienă corespunzătoare. Periajul dinților de două pe zi, folosirea zilnică a aței dentare sau a unui duș bucal, folosirea unor paste de dinți speciale, așa cum regăsești pe site-ul celor de la 24beauty.ro, precum și controalele periodice la medicul stomatolog, reprezintă o rutină corespunzătoare de îngrijire a dinților, atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. Printre celelalte măsuri de prevenție pe care le putem lua se numără adoptarea unui stil de viață sănătos, care să excludă fumatul sau consumul de băuturi acidulate, dulci, precum și alimente cu conținut crescut de acizi.

Sperăm că articolul nostru ți-a fost de folos și te-a motivat să faci o programare la medicul stomatolog, pentru a te putea bucura de momentele fericite cu gura până la urechi!

Sursa foto: Unsplash.com