Cinci alimente mai sănătoase în varianta gătită. Pe lista noastră: roșiile și spanacul

Dacă nu îți place să consumi legume crude, dar totuși vrei să urmezi un stil de viață sănătos, avem vești bune pentru tine! Există unele alimente care devin și mai sănătoase în timpul procesului de gătit.  

image

În timp ce unele legume își pot pierde din nutrienți în timpul procesului de gătit, din cauza temperaturilor ridicate, altele devin și mai benefice pentru organism decât varianta lor crudă. Asta pentru că gătirea poate să crească absorbția vitaminelor și mineralelor. 

Sparanghel 

Un prim exemplu este sparanghelul. Varianta sa crudă este sănătoasă, deoarece are efect diuretic, însă când sparanghelul este gătit, antioxidanții, vitaminele A, C, E și acidul folic din compoziția acestuia se absorb mai rapid în organism. 

Roșii

Cine nu iubește roșiile de vară, colorate, dulci și suculente!? Acestea sunt foarte sănătoase când sunt consumate crude, dar prin gătire eliberează un antioxidant puternic numit licopen. Un aport ridicat de licopen este asociat cu un risc mai mic de atacuri de cord, osteoporoză și degenerescență maculară. 

Citește și: Îți dorești o grădină bogată? Evită să cultivi aceste plante împreună! 

Morcovi 

Un studiu realizat la Universitatea din Arkansas a arătat că morcovii fierți beneficiază de mai mult beta-caroten, care, odată ajuns în organism, se transformă în vitamina A. Această vitamină este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală, pentru susținerea sistemului imunitar și totodată pentru sănătatea ochilor. 

Dovleac 

Pe lista alimentelor care devin mai sănătoase când sunt gătite se află și dovleacul, cu ajutorul căruia se pot face supe creme, ciorbe, plăcinte și alte deserturi. Dovleacul fiert are mulți antioxidanți, care se absorb mai ușor odată ce trec prin procesul de gătit. Unul dintre antioxidanți este beta-carotenul, care este esențial pentru sănătatea ochilor, susținerea sistemului imunitar și pentru menținerea sănătății pielii. 

Spanac

Spanacul crud este delicios și poate fi consumat în diferite salate, dar conține acid oxalic, un compus care poate să interfereze cu absorbția fierului. De aceea, gătirea reduce conținutul acestui acid și favorizează absorbția fierului, un mineral important pentru funcția cognitivă și nu numai

Citește și: Îți cade părul? Este posibil să suferi de lipsă de fier în organism 

Pentru o absorbție completă a nutrienților din aceste legume, este important să ții cont de metodele de gătire. Prin urmare, evită prăjirea, ci optează pentru gătitul la aburi, fierberea la foc mic sau coacerea la cuptor. 

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg