Cura cu armurariu reface ficatul după excese. Ce alte beneficii aduce

Pare greu de crezut că o plantă care creşte de obicei pe terenurile virane poate fi exact ce ai nevoie când ai probleme cu ficatul sau faci excese culinare.

image

Unul dintre compuşii care asigură efectele benefice ale armurariului este silimarina care se găseşte în seminţele. Acesta susţine regenerarea ficatului prin formarea unor celule hepatice noi. Mai mult, planta, mai precis frunzele conţin şi un grup de flavonoide (silibină, silidianină şi silicristină), antioxindaţi care, pe lângă efectul benefic pentru circulaţia sângelui, normalizează transaminazele serice, elimină depozitele de colesterol şi toxinele din sânge.

Din aceste motive, curele cu leacuri preparate cu armurariu sunt recomandate de fitoterapeuţi în hepatitele virale, dar şi cronice, în insuficienţă hepatică, ciroză. Nu doar comprimatele cu armurariu dau rezultate bune în situaţia unor astfel de boli, ci şi infuziile şi tincturile.

Ceaiul din fructe este hepatoprotector

Alături de regimul prescris de medic în cazul unei boli inflamatorii a ficatului, poţi folosi plante medicinale hepatoprotectoare, printre care se numără şi armurariul. O linguriţă şi jumătate de fructe măcinate la o cană cu apă. Bei două căni pe zi, prima înainte de masa de dimineaţă, stând culcată pe partea dreaptă 20 de minute. A doua cană o bei în două rânduri. O jumătate de cană o iei după masa de prânz şi restul după masa de seară. O cură ar trebui să dureze două săptămâni, urmată de o pauză tot de o jumătate de lună.

Ştiai că...

...silimarina este un antioxidant de zece ori mai eficient decât vitamina E?

Infuzia, bună şi contra mahmurelii

Dacă te-ai ţinut departe de mâncărurile „de dulce‟ în timpul postului, mesele festive de sărbători pot să devină periculoase pentru sănătate. Când „forţezi nota‟, este bine să asociezi consumul de alcool cu consumul de fructe, legume şi lichide. Dacă, totuşi, te confrunţi cu o stare neplăcută a doua zi după petrecere, hidratează-te cu apă cu lămâie, sucuri naturale, dar şi infuzii sau decocturi. O infuzie potrivită

est cea de armurariu. Pui o linguriţă de frunze de armurariu la o cană de apă clocotită şi laşi la infuzat zece minute. După aceea, filtrezi ceaiul şi-l bei călduţ, neîndulci. Sunt recomandate trei căni pe zi, înainte de mesele principale, până la dispariţia simptomelor.

Pulberea, potrivită după mesele copioase

Ai făcut exces de alcool? Celulele hepatice au nevoie de refacere. Pulberea din fructele de armurariu le protejează şi regenerează. Este indicat să iei o linguriţă rasă de patru ori pe zi, pe nemâncate. O ţii sub limbă zece minute, apoi o înghiţi cu apă. Acest leac încetineşte viteza de absorbţie a substanţelor toxice de la nivelul celulelor hepatice. Poţi să faci şi o infuzie din această pulbere. Peste o linguriţă, torni o cană cu apă fiartă. După un sfert de oră, strecori. Ai nevoie de două căni de ceai pe zi, dimineaţa şi seara, urmate de odihnă, aşezată pe partea dreaptă. Dacă macini fructe uscate de armurariu pentru a obţine pulberea de armurariu în casă, nu uita că aceasta trebuie păstrată la rece şi se oxidează după o zi. De aceea, este indicat să nu macini foarte multe fructe.

Tinctura susţine şi activitatea bilei

Sub formă de tinctură şi decoct, seminţele de armurariu susţin buna funcţionare a bilei şi ficatului. Stimulează secreţia de bilă, favorizează eliminarea ei şi previne formarea pietrelor biliare. Dacă alegi să urmezi o cură cu tinctură fără alcool, trebuie să iei între 30 şi 50 de picături într-un pahar de apă. Iei această doză de tinctură de trei ori pe zi, înainte de a mânca, de-a lungul unei cure de trei săptămâni, urmată de o pauză de două săptămâni. În cazul în care decoctul ţi se pare o variantă mai bună, prepară-l cu două linguriţe de seminţe de armurariu şi 250 ml de apă pe care le pui la fiert laolaltă pentru un sfert de oră, apoi îl bei călduţ, cu 30 de minute înainte de a mânca.

Atenţie!

Evită să foloseşti remedii cu armurariu pentru copii, în sarcină, alăptare sau dacă suferi de boli obstructive biliare, ca litiaza. Cere sfatul medicului, dacă ai tromboflebită, hipertensiune arterială ori diabet zaharat.

Reţine!

Respectă dozele indicate şi pauzele dintre cure.

Reţetă naturistă detoxificantă

Amesteci pulbere de armurariu, de rădăcină de măcriş, iarbă de anghinare şi sunătoare în părţi egale. Din acest amestec, iei o linguriţă de pulbere, pe stomacul gol, de patru ori pe zi. Cura trebuie ţinută timp de trei luni. În urma tratamentului, revine şi pofta de mâncare, iar după cură, analizele de sânge tind să revină la normal.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg