Dai sunetul de la televizor „prea tare‟? Acesta ar putea fi un semn al deficienței de auz!
Pierderea auzului poate fi semnalată în mai multe moduri. Nu lăsa ca lucrurile să se agraveze! Dacă te confrunți cu cel puțin una dintre aceste probleme, ar fi bine să mergi, preventiv, la un control medical.
Una dintre celebritățile care s-au confruntat cu pierderea auzului a fost Ashton Kutcher. Actorul a trecut prin momente grele, când vasculita, o boală autoimună gravă, i-a afectat auzul. „Nu aud foarte bine, aud greu la o ureche. Nu știu cine îmi strigă numele, dar știu că sunt mulți care strigă Ashton! Aici! Uită-te aici!‟, povestea el despre boala care i-a afectat atât uzul, cât și vederea și echilibrul, potrivit „People‟.
Vasculita nu este singura care poate provoca acest simptom - infecțiile, alergiile, îmbătrânirea sau lucratul în jurul zgomotelor puternice afectează. Important este să recunoști din prima semnele care te pot trimite la control. Nu lăsa ca lucrurile să se agraveze, ia din timp măsuri și respectă sfaturile specialiștilor!
Citește și: Așa îngrijești urechile! Măsuri corecte de igienă
Probleme de memorie
Memoria îți este afectată când te chinui să înțelegi ce a vrut să spună cineva. Medicul Angela Shoup explică pentru „Eat This‟: „Este dificil să îți amintești lucruri pe care nu le auzi în mod clar. Mințile noastre adună informații ca să ni le amintim mai ușor. Dar cei care se confruntă cu deficiențe de auz păstrează doar fragmente aleatorii dintr-o conversație.‟
Mărești sonorul la televizor
Nevoia de a mări sonorul la televizor ar putea fi un alt semn de pierdere a auzului. Medicul Hilary Steele explică pentru publicația menționată: „Când te uiți la televizor, asculți muzică sau vorbești la telefon poți să crezi că volumul este perfect normal, până când ceilalți te informează că este, de fapt, prea mare. Evident, unii oameni au un auz sensibil, dar când mai multe persoane îți spun același lucru, sunt șanse mari să fie o problemă. Dacă familia, prietenii și colegii îți spun că vorbești prea tare sau că sonorul televizorului este prea mare, înseamnă că a sosit momentul să faci un test de auz.‟
Zgomot în ureche
Tinitus, zgomotul în ureche, descris precum „un țiuit‟, este o altă manifestare care îți poate da de gândit. Acesta se instalează brusc, eventual cu senzație de „înfundare‟ a urechii, cu amețeală și chiar cu o senzație de greață. Medicul Hilary Steele explică: „Tinitusul nu este neapărat un simptom al pierderii auzului, dar cele două merg adesea mână în mână‟. „Dacă auzi un fel de zgomot în ureche, ar trebui să mergi să faci un test de auz, deoarece 90% dintre cei au tinitus se confruntă și cu pierderea auzlui‟, a spus cercetătorul.
Vezi și: Ce înseamnă dacă îți „țiuie” urechile. Semnele care ar trebui să te alarmeze
Pierderea echilibrului
Auzul și echilibrul sunt în strânsă legătură, așa că o stângăcie sau lipsă de echilibru ar putea fi un semnal de alarmă. Un studiu a arătat că persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani care suferă de pierderi ale auzului au de trei ori mai multe șanse să experimenteze și pierderi ale echilibrului.
Sursă foto: Shutterstock