Despre hârtia igienică din cele mai vechi timpuri până în prezent

Hârtia igienică este unul dintre cele mai folosite și, totodată, cele mai banale obiecte din orice clădire, indiferent dacă este vorba despre o locuință, o companie, o instituție publică și așa mai departe.

image

Oriunde se regăsește o toaletă, există și hârtie igienică. Însă, cu toate că este un obiect atât de folosit, îi cunoști istoria? În continuare, îți vom prezenta istoria hârtiei igienice, din cele mai vechi timpuri până în prezent.

Ce foloseau oamenii înainte de inventarea hârtiei igienice

Deși ar putea fi considerat un subiect tabu, este bine să știm ce foloseau oamenii din trecut, în loc de banala hârtiei igienică. Din acest punct de vedere, putem spune că strămoșii noștri erau foarte inventivi.

Astfel, dacă ne referim la perioada Greciei Antice, surprinzător, oamenii foloseau bucăți de lut. Este incredibil, însă acestea erau vremurile și este interesant de știut că, încă de pe atunci, era o preocupare activă pentru igienă. În schimb, romanii erau mai avansați: aceștia foloseau bureți de mare pe post de hartie igienica, mult mai delicați decât bucățile de lut. Din Europa, ne îndreptăm atenția spre alte părți ale lumii, unde oamenii foloseau coji de nucă de cocos, mușchi care cresc pe copaci, iarbă, diverse frunze sau chiar și lână.

După ce a fost inventată hârtia pentru tipar, oamenii și-au dat seama că pot folosi cărțile pe care nu le citeau drept hârtie igienică. Mai avansați au fost chinezii, care au produs hârtie cu mult timp înaintea celorlalte popoare, însă abia în secolul VI-lea au venit cu ideea de a folosi hârtie în mod uzual pentru toaletă. Ba chiar se spune că unul dintre cei mai mari gânditori ai vremii separa hârtiile din ziare și din cărți: cele mai puțin interesante erau folosite pentru toaletă. În secolul al XIV-lea, chinezii au descoperit o modalitate prin care fabricau hârtie și țesături moi, pentru toaletă. Ce-i drept, acestea erau destinate familiilor avute. Între timp, în lume, oamenii foloseau deja săpun și apă în loc de hârtie, iar folosirea hârtiei sau a altor materiale a început chiar să fie socotită neigienică.

Prima hârtie igienică modernă

Derulăm timpul și ajungem în America secolului al 19-lea, când a fost inventată prima hârtie igienică modernă. Inventatorul acesteia se numește Joseph Gayetty și a declarat că oamenii merită mai mult decât să consume ziare și cărți pentru igienă. Astfel, în anul 1857 a fost inventată hârtia igienică modernă. Era realizată din materie primă vegetală îmbibată cu aloe vera și se vindea ca medicament. Se credea că această nouă invenție este bună pentru igienă, dar și pentru a preveni hemoroizii. Deși a fost considerată o adevărată revoluție, ideea acestei hârtii igienice și-a pierdut rapid faima, deoarece oamenii nu au mai vrut să plătească pentru hârtie, având în vedere că plăteau deja pentru ziare. Intervine și factorul rușinii, deoarece igiena după toaletă era considerată tabu, iar oamenilor le era greu să ceară hârtie la farmacie.

O nouă încercare, de data aceasta, cu mai mult succes, au avut-o frații Scott, care au dus mai departe ideea de hârtie igienică și au patentat prima rolă de hârtie pe cilindru. Mai apoi, au venit și cu ideea suportului pentru hârtie, iar produsul a fost rapid acceptat de către majoritatea oamenilor. Este interesant de menționat și faptul că abia în anul 1940 s-a inventat hârtia igienică din două straturi, deci, până atunci, era destul de subțire.

Astăzi, hârtia igienică se găsește în numeroase variante: de la hârtie igienică având unul sau două straturi până la hârtie foarte groasă, chiar și cu cinci straturi. De asemenea, există hârtie igienică parfumată, hârtie cu diverse modele, culori, hârtie extra-moale și așa mai departe. Practic, fiecare persoană poate folosi hârtia igienică potrivită.

Sperăm că ți-au plăcut informațiile prezentate despre istoria hârtiei igienice.

Sursa foto: Shutterstock