Femeile însărcinate se pot vaccina? Dar cele care alăptează?

Din momentul în care testul de sarcină este pozitiv, pe langă amalgamul de emoții pozitive, apar și grijile. De cele mai multe ori, acestea au legătură directă cu gestionarea propriei stări de sănătate pe parcursul celor trei trimestre de sarcină. Ce medicamente au voie să ia femeile însărcinate?

MS Campanie vaccinare KV 3 230804 preview jpg

Au voie să se vaccineze în caz de nevoie? Răsunsurile corecte le vor afla întotdeauna de la medicul de familie sau medicul ginecolog ce le urmărește sarcina. Orice informație medicală care are ca punct de pornire surse de tipul ”o prietenă mi-a spus că…”, ”am auzit undeva…” trebuie discutată cu medicul de familie sau cu medicul obstetrician.

Dacă lista de medicamentele ce pot fi administrate va fi discutată la momentul potrivit cu medicul pentru fiecare caz în parte, în ceea ce privește vaccinarea  femeilor însărcinate este important de reținut faptul că în sarcină sunt contraindicate vaccinurile viu-atenuate (de tipul vaccinului rujeolă-oreion-rubeolă, vaccinului varicelos, etc). Cu toate acestea, dacă o femeie a fost vaccinată cu un vaccin viu atenuat neștiind că este însărcinată la momentul administrării, nu există dovezi care să susțină necesitatea întreruperea sarcinii.  

MS Campanie vaccinare KV 2 230724 preview jpg

Vaccinuri recomandate femeilor însărcinate

Administrarea anumitor vaccinuri unei femei însărcinate este deosebit de important, atât pentru a le proteja pe viitoarele mămici care sunt la risc de a dezvolta forme mai severe de boală, cât și pentru a proteja sugarii în primele luni de viață. Imunitatea se transmite transplacentar, iar nou-născutul are un titru de anticorpi asemănător cu al mamei, care persistă 4-6 luni.

Studiile au arătat că nu există o legătură directă între malformațiile congenitale și administrarea vaccinurilor, inactivate sau chiar viu atenuate, în timpul sarcinii, dar administrarea vaccinurilor la femeia gravidă trebuie făcută numai la recomandarea medicului și doar atunci când:

·         probabilitatea expunerii la boală este mare

·         infecția poate reprezenta un risc pentru mamă și/sau făt

·         riscul de reacții adverse postvaccinale este redus.

Vaccinurile pot fi clasificate în funcție de indicația lor pentru administrare în sarcină în:

·         vaccinuri recomandate în fiecare sarcină (vaccin diftero-tetano-pertussis, vaccin gripal)

·         vaccinuri permise în sarcină dacă există indicație (majoritatea vaccinurilor inactivate)

·         vaccinuri contraindicate în sarcină (vaccinurile vii-atenuate).

Vaccinarea unei femei însărcinate cu vaccinuri inactivate bacteriene, virale, anatoxine nu prezintă niciun risc pentru făt, ca urmare aceste vaccinuri pot fi administrate în siguranță în timpul sarcinii, excepție făcând însă vaccinurile HPV, care, deși sunt vaccinuri inactivate, producătorul nu le recomandă pe parcursul sarcinii. Dacă se constată, după începerea vaccinării, că femeia este gravidă, dozele care nu au fost administrate se vor amâna după naștere. Dacă vaccinul HPV a fost administrat în timpul sarcinii, nu este recomandată întreruperea sarcinii.

MS Campanie vaccinare KV 1 230724 preview jpg

I. Vaccinuri recomandate în fiecare sarcină

1. Vaccinarea femeii însărcinate împotriva gripei sezoniere cu vaccin gripal inactivat (indiferent de trimestrul de sarcină, preferabil în lunile septembrie sau octombrie, înaintea debutului sezonului gripal) este deosebit de importantă, deoarece femeile însărcinate au un risc mai crescut de a dezvolta forme severe de gripă (care pot duce la spitalizare, îngrijiri în secțiile de terapie intensivă, necesar de ventilație mecanică, etc). De asemenea, contractarea gripei în timpul sarcinii poate determina o serie de probleme pentru făt de tipul restricției de creștere, suferinței fetale sau nașterii premature.

În plus, transferul de anticorpi de la mamă la făt oferă protecție sugarului în primele 6 luni de viață, până la momentul când poate primi și el vaccinul gripal.

În România, conform legislației în vigoare, femeile însărcinate beneficiază de vaccin gripal compensat integral în baza unei rețete emise de medicul de familie.

2. Vaccinarea femeilor însărcinate cu o doză de vaccin dTpa (diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți) la finalul trimestrului doi sau în ultimul trimestru de sarcină (între săptămânile 27 și 36 de sarcină) este recomandată indiferent dacă au fost sau nu vaccinate anterior. Este recomandată administrarea acestui vaccin la finalul trimestrului 2 sau în ultimul trimestru de sarcină pentru ca nou-născutul să aibă un titru crescut de anticorpi în momentul care se naște și în primele luni după naștere, dar acest vaccin ar trebui administrat cât mai aproape de săptămâna 27 astfel încât mama să aibă timp să producă anticorpi și să îi transmită fătului înaintea nașterii. Această vaccinare este recomandată tuturor femeilor însărcinate în perioada menționată mai sus, indiferent de numărul sarcinilor și indiferent de intervalul de timp care a trecut între sarcini.

Scopul vaccinării femeii însărcinate împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive este acela de a preveni cazurile de tetanos neonatal în situațiile în care nașterea are loc în condiții improprii, situație tot mai rar întâlnită în zilele noastre, cât mai ales pentru a preveni contractarea tusei convulsive de către sugari în primele luni de viață, până la momentul când poate primi și el vaccinul care asigură protecție împotriva tusei convulsive. Conform Calendarului Național de Vaccinare din România, prima doză de vaccin care asigură protecție împotriva tusei convulsive se administrează la vârsta de 2 luni.

Gravidele care nu au fost niciodată vaccinate antitetanic sau pentru care antecedentele vaccinale pentru tetanos sunt incomplete sau necunoscute, trebuie să primească 3 doze de vaccin conținând anatoxină tetanică și o doză redusă (pentru adult) pentru a asigura protecția împotriva tetanosului la mamă și nou-născut.

În România, conform legislației în vigoare, femeile însărcinate beneficiază de vaccin dTpa compensat integral în baza unei rețete emise de medicul de familie.

II. Vaccinuri permise în sarcină dacă există indicație

În funcție de riscul unei femei însărcinate de a contracta anumite boli prevenibile prin vaccinare sau unui risc crescut de a complicații materne sau fetale, unei femei însărcinate îi pot fi recomandate de medic și alte vaccinuri (de exemplu vaccin hepatitic B, vaccin pneumococic, vaccin meningococic, etc), în funcție de situație.

În ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, majoritatea vaccinurilor disponibile pot fi administrate în siguranță în timpul sarcinii, societățile internaționale de obstetrică recomandând îndeosebi vaccinurile pe bază de ARNmesager (ARNm). Infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii a fost asociată cu o serie de riscuri pentru mama și făt precum forme severe de boală, necesar de ventialație mecanică, naștere prematură, etc. Vaccinarea împotriva COVID-19 a femeii însărcinate asigură prevenția formelor severe de boală la mamă și a riscurilor legate de sarcină, precum și transferul eficient de anticorpi atât transplacentar, cât și prin laptele matern.

Vaccinarea în timpul alăptării

În timpul alăptării, unii anticorpi se transferă de la mamă la copil. Alăptarea nu reprezintă o contraindicație pentru niciun vaccin (cu excepția vaccinului variolic, dar care în prezent nu se mai administrează). În perioada de alăptare se pot administra atât vaccinurile inactivate, cât și cele viu atenuate, fără riscuri pentru mamă sau nou-născut.

Vaccinul împotriva febrei galbene (amaril) ar trebui evitat în timpul alăptării atunci când călătoria unei femei care alăptează într-o zonă la risc pentru contractarea febrei galbene poate fi amânată. Cu toate acestea, dacă o lehuză nu poate amâna călătoria, vaccinarea este indicată inclusiv în această perioadă, fără riscuri.

În primele luni de viață, un bebeluș este protejat împotriva unor boli infecțioase grave ca urmare a transferului pasiv de anticorpi de la mamă, transplacentar și prin alăptare. Fiecare femeie ar trebui să primească informații corecte și complete privind vaccinurile care ar trebui să îi fie administrate înainte de a rămâne însărcinată (în cazul în care nu a fost vaccinată anterior), în timpul sarcinii și în perioada alăptării.  

Sarcina este cu siguranță o perioadă plină de emoții și depinde de fiecare mama ca acestea să fie pozitive printr-o informare corectă și acțiuni în concordanță cu sfaturile primite de la medic.

Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Așadar, grija pe care o aveți pentru cei dragi trebuie să înceapă prin informarea corectă, din surse sigure, motiv pentru care Ministerul Sănătății desfășoară în această perioadă o campanie de informare și conștientizare privind vaccinarea pentru toate categoriile de vârstă, parte a unei strategii naționale ce oferă acces echitabil pentru toată lumea și nu presupune obligativitatea vaccinării. Informații utile despre subiect, răspunsuri la întrebări și multe alte materiale se găsesc pe www.provaccin.ro



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg