Când este cel mai bine să faci vaccinul antigripal şi la ce efecte secundare te poţi aştepta?

În farmacii, este deja disponibil vaccinul antigripal. Pune-l pe lista de lucruri de făcut în această toamnă. Îţi spunem ce trebui să ştii despre momentul ideal pentru vaccinarea antigripală, la ce să te aștepți după aceea și dacă se poate face sau nu concomitent cu un vaccin Covid-19 de rapel.

image

În timpul sezonului de gripă de anul trecut, potrivit Institutul Naţional de Sănătate Publică, „de la începutul sezonului gripal 2022-2023 au fost raportate 3900 de cazuri de gripă confirmată de laborator și au fost înregistrate 97 de decese.

Ținând cont de circulația concomitentă a celor două virusuri (gripal-SARS-COV-2), vaccinarea antigripală este și mai importantă deoarece co-infecția virus gripal-SARS-COV-2 poate avea o evoluție severă, în special la grupele populaționale vulnerabile:

- persoane cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 de ani, cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienței umane;

- copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani;

- gravide;

- medici, cadre sanitare medii și personal sanitar auxiliar, atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv din instituțiile de ocrotire (copii sau bătrâni);

- adulți și copii, rezidenţi în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;

- toate persoanele cu vârsta ≥65 de ani‟.

Este adevărat că încă poți lua gripa chiar dacă ai fost vaccinat împotriva ei, dar șansele de a avea o formă severă sunt mai mici. Vaccinul antigripal oferă de obicei între 40% și 60% protecție împotriva infectării conform datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, SUA, citate de Goodhousekeeping. Vaccinurile sezoniere sunt formulate pentru a fi cât mai aproape posibil de tulpinile circulante ale virusului. Dacă te-ai decis să faci vaccinul antigripal, vezi care ar fi cel mai bun moment!

Când ar trebui să faci vaccinul antigripal?

Asigură-te că eşti protejat înainte de apogeul sezonului de răceală și gripă, deoarece organismul are nevoie de două săptămâni pentru a acumula anticorpi să lupte împotriva virusului.

Te-ar mai putea interesa: Pregătește-ți organismul pentru iarnă! Alimentele care nu trebuie să lipsească din meniu

Medicul primar american Kathryn Boling de la Centrul Medical Mercy, Baltimore a explica: „Le spun pacienților mei să se vaccineze împotriva gripei în luna octombrie, astfel încât să fie pe deplin protejați până în noiembrie. Anul trecut, farmaciile au avut vaccinul disponibil din august, iar unii dintre pacienți s-au vaccinat atât de devreme, încât în aprilie s-au îmbolnăvit, deoarece protecția lor dispăruse‟.

Atenţie!

Nu te vaccina împotriva gripei dacă ai o viroză, febră sau dacă știi că ai fost recent în apropierea unei persoane bolnave de gripă. Odată ce te simți mai bine sau a trecut puțin timp de la expunere, poţi face vaccinul.

La ce efecte secundare te poţi aștepta după vaccinare

Sunt persoane care au efecte secundare precum înroşirea sau umflarea temporară a locului în care a fost făcut vaccinul. Pe de altă parte, pot apărea şi simptome asemănătoare gripei: dureri de cap, oboseală, febră.

Cele mai multe reacții adverse apar în primele două zile de la vaccinare și dispar de la sine. Cu toate acestea, dacă par să se agraveze, este indicat să contactezi medicul de familie. Semnele unei reacții grave sunt: dificultăți de respirație, răgușeală, paloare, amețeli, urticarie.

Info

Vaccinul antigripal este sigur pentru femeile însărcinate în orice trimestru de sarcină și protejează copilul, deoarece femeile care primesc vaccinul antigripal în timpul sarcinii sau alăptării pot transmite acei anticorpi pe care îi dezvoltă copiilor lor.

Vaccinul antigripal se poate face în același timp cu vaccinul Covid-19 de rapel?

Înainte de a lua o decizie în privinţa vaccinării antigripale concomitent cu cea contra Covid-19 întreabă medicul de familie sau specialist. Este posibil ca răspunsul să fie afirmativ.

Există posibilitatea să ai mai multe efecte secundare. Un studiu al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, publicat vara trecută, a arătat că persoanele care au primit un vaccin antigripal în acelaşi timp cu un vaccin de rapel cu ARNm contra Covid-19 au fost puțin mai susceptibile la reacții adverse ca oboseala, durerile de cap şi musculare, dar au fost în mare parte ușoare și au dispărut rapid.



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg