Ghid de la A la Z legat de cum să îți alegi lenjeria de pat

Te gândești la el de fiecare dată când îți e somn, dar și când ai nevoie de puțină relaxare. Are patru picioare, e măricel și adormi și te trezești cu el. Cum despre ce e vorba?

image

Este vorba despre celebrul rege al dormitorul, sau cum îl mai știe lumea, patul. Patul este cel care are grijă ca tu să ai cel mai odihnitor somn din lume. Doar că, așa ca și orice rege, și el are un regat pe care îl conduce, iar acela este chiar dormitorul.

Ei bine, acest ținut magic numit dormitor este cumva și o oglindă a personalității tale. Ce vrem să spunem prin asta? Adică, dormitorul este decorat în funcție de personalitatea pe care o ai. De exemplu, o persoană sociabilă și care mereu este dornică să vorbească cu cei din jur, mereu va avea un dormitor plin de culoare și elemente decorative în același stil. Poate un tapet cu floricele sau o cuvertură pat în niște culori aprinse și cu forme neregulate. În schimb, un om care preferă să stea mai mult singur și cu perdelele trase toată ziua, va avea un dormitor fără prea multe elemente și cu niște culori neutre cum ar fi gri, albastru închis sau alte opțiuni.

Însă, nu trebuie să te simți prost că faci parte dintr-o categorie sau alta. Așa cum am spus și mai sus, dormitorul este ca o oglindă a sufletului, iar tot ce îți place ție și te face să te bucuri de liniște și pace este potrivit. Doar că, pentru a aduce acea stare de liniște și pace în dormitor, ai nevoie de câteva elemente care nu o să te coste deloc mult. Este vorba doar de niște cuverturi pat, pături, perne. Practic, lenjeria de pat poate să facă o diferență atât de mare în ceea ce privește starea de liniște de la tine din dormitor.

Și ce să vezi, în cazul în care ai citit sau nu în titlu, în acest articol vom vorbi fix despre lenjeria de pat și cum elementele ei te ajută atât de mult. Așa că, dacă îți căutai pe net o lenjerie de pat nouă, ai nimerit la țanc. Fă-te comod în pat și află cum să schimbi fața dormitorului tău doar cu ajutorul leneriei de pat. 

Cam cât de importantă este lenjeria de pat?

O să descpicăm puțin firul în patru, dar o să înțelegi imediat de ce. Nu putem să îți vorbim despre lenjeria de pat dacă nu aduce în discuție și somnul. Care e legătura? Ei bine, știm toți că somnul este printre cele mai bune medicamente. Și ca exemplu sunt zilele în care te-ai culcat cu tot felul de griji, iar dimineața următoare te-ai trezit de parcă erai ca scos din cutie. Ei bine, pentru a avea un somn odihnitor, ai nevoie și de salteaua potrivită. Și în sfârșit ai ajuns unde te interesa, și anume la lenjeria de pat pe care o pui peste saltea.

Acum că ai aflat și teoria somnului odihnitor, hai să îți spunem și ce rol important are cuvertura pat, pătura sau fețele de pernă. Pielea are nevoie să respire în timpul nopții, așa că ai nevoie ca atât cuvertura pat, fețele de pernă și așternuturile să fie din materiale care să îți lase pielea să respire. Cel mai bun exemplu de astfel de material este chiar bumbacul. Și ca să vezi și ce am discutat mai sus, dar invers, o lenjerie de pat care îți lasă pielea să respire, peste o saltea comodă ce înseamnă? Exact, un somn bun pentru că nu te mai trezești transpirat sau în timpul nopții, iar asta duce la o stare mai bună. Simplu, nu?

Alte tipuri de materiale pentru lenjeria de pat

Sperăm că nu ți-am făcut poftă de un mic somn și că mai vrei să afli și din ce tipuri de materiale sunt pernele, cuverturile pat sau pătura.

Deja am discutat mai sus despre lenjeria din bumbac. Însă, ar mai trebui să știi că este cea mai rezistentă și mai bună. Doar că se găsește și la prețuri destul de mari. Însă, dacă nu vrei să mai schimbi lenejeria mult timp de acum înainte și ești dispus să dai niște bănuți pe una care va rezista mult timp, atunci alege una din bumbac.

Mai găsești și cuverturi de pat sau perne din materiale sintetice precum microfibra. Cele sintetice nu îți lasă pielea să respire atât de bine, dar păstrează mult mai bine și pentru mai mult timp căldura.

Normal că mai există și variante de mijloc, și anume lenjeria dintr-un mix de materiale. În cele mai multe cazuri sunt confecționate din 70% bumbac și 30% poliester. Marele lor avantaj este că nu se șifonează ușor și că întreținerea lor este mult mai ușoară.