Ai frecvent faţa transpirată? Nu e de vină doar căldura
Sezonul cald are avantajele lui, dar unii dintre noi sunt predispuși la transpirație excesivă. Transpirația feței, în special, poate fi un efect secundar nedorit al căldurii, dar şi simptomul unei afecţiune pe care n-ar trebui s-o treci cu vederea.
Experții avertizează că transpirația excesivă a feței nu este o simplă reacţie la temperaturile crescute din această perioadă. Ar trebui să fie recunoscută ca un simptom al unei afecțiuni care poate fi tratată cu îngrijirea adecvată.
Ce boală ar putea fi anunţată de transpirația facială excesivă
Dacă fața ta transpiră în mod regulat și excesiv, este posibil să suferi de hiperhidroză, o afecțiune care provoacă cel mai adesea transpirația feţei, axilelor, picioarelor sau palmelor. Este vizibilă la nivelul feței și scalpului, o zonă a corpului cu o concentrație mare de glande sudoripare. Până la 5% din cei care suferă de hiperhidroză obişnuiesc să transpire chiar și în absența declanșatorilor cunoscuți, cum ar fi căldura excesivă sau exercițiile fizice.
Studiile au arătat că până la 50% din persoanele cu hiperhidroză au rude cu aceeaşi afecţiune. Cu toate acestea, poate fi cauzată și de alte boli, situaţia în care este cunoscută sub numele de hiperhidroză secundară.
Bolile care pot duce la transpirație excesivă sunt cele de inimă, accident vascular cerebral, cancer, diabet, menopauză, leziuni ale măduvei spinării. Transpirația poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente, inclusiv al unor antidepresive.
Ce poate înrăutăți transpirația
Chiar dacă aceia care au hiperhidroză pot prezenta transpirație facială, există anumite circumstanțe care provoacă transpiraţia. Declanșatorii obișnuiți sunt vremea umedă sau fierbinte, consumul de alimente picante și exercițiile ușoare. Starea emoțională poate influenţa şi ea transpiraţia facială. Este vorba de stres, anxietate sau frică.
FOTO: Shutterstock