Idei de amenajare moderne pentru o bucătărie mică
O amenajare în stil modern este cea mai comodă și actuală soluție pentru bucătărie. Un avantaj major este acela că reușește foarte bine să combine nevoia de multifuncționalitate cu spațiul disponibil și cu individualitatea celor care o folosesc.
O bucătărie modernă înseamnă utilizarea rațională a spațiului, cu linii curate, spații deschise și materiale actuale funcționale. Câteva idei de amenajări vor fi de folos și vor contribui la luarea unor decizii bune.
Cele trei zone esențiale
O bucătărie modernă trebuie să respecte regula celor trei spații. Acesta este un principiu de amenajare ce are un important rol funcțional, dar care ajută și la estetica amenajării. Regula celor trei spații se referă la cele trei zone importante din bucătărie: spațiul de lucru, care include blatul de lucru și electrocasnicele pentru gătit, frigiderul și chiuveta.
În mod ideal, aceste trei spații ar trebui să formeze un triunghi în interiorul căruia să se desfășoare activitățile specifice din bucătărie. Acest principiu se potrivește perfect dacă organizarea este pe colț sau în forma literei U și echilibrează amenajarea.
Este important să ții cont de locul destinat pentru plite gaz, în continuarea blatului de lucru, iar în funcție de aceasta, vei stabili unde trebuie amplasate chiuveta și frigiderul.
Culori neutre și accente calde
Una dintre regulile pe cât de importante, pe atât de simplu de respectat este aceea a echilibrului dintre detaliile pieselor de mobilier și culori. Alege monotonia cromatică și tonurile calde ale pământului, pietrei și lemnului și scoate-le în evidență prin accente de culoare intense. Este modalitatea cea mai eficientă de a îmbina detaliile pieselor de mobilier și a le da un aer unitar.
Optează pentru mobilierul simplu, în culori neutre, cu linii drepte. Acestea se asociază cu nuanțe de accent vii. Combinațiile ce respectă aceste limitări vor lăsa spațiul aerisit fără să-l aglomereze și vor pune în evidență ansamblul general al amenajării, dar și fiecare element în parte. La fel de utile sunt și combinațiile între culorile neutre, precum albul sau bejul și maroul, și cele calde, care energizează, precum roșul, portocaliul și galbenul.
Electrocasnicele și alte elemente moderne
O bucătărie modernă are nevoie de electrocasnice moderne. Inoxul este binevenit, la fel și cel care imită cuprul, dar și electrocasnicele colorate. Alege baterii pentru chiuvete cu modele care să se integreze în decor, fără a pierde din funcționalitate. De fapt, niciunul dintre elementele din acest tip de bucătărie nu trebuie să facă rabat la eficiență.
Secretul pentru ca toate acestea să se îmbine plăcut atât din punct de vedere vizual, cât și în ceea ce privește stilul și designul. Un truc bun este să limitezi la minimum variațiile de design, pentru un aspect general unitar și compact.
Lumina din bucătărie
Lumina este un element de decor în sine și un aliat în orice amenajare, indiferent că este vorba despre o bucătărie sau de o altă încăpere din casă. Cu excepția corpurilor de iluminat, care este bine să se încadreze în stilul general al amenajării și să servească distinct celor trei zone importante din bucătărie, celelalte elemente reprezintă amprenta personală, deci alegerile îți aparțin.
Ia în calcul, însă, să folosești spoturi și lasă lumina să cadă pe suprafețele de inox, pentru că este un truc vizual eficient. O idee bună este să renunți la perdele în favoarea unui rulou, pe care să-l cobori doar la nevoie.
Nu există bucătărie care să nu poată fi amenajată astfel încât să fie în egală măsură și practică, și frumoasă. Se recomandă, însă, o documentare temeinică și un plan stabilit în cele mai mici detalii, înainte de a trece efectiv la treabă. Rezultatele vor fi mereu dintre cele mai bune.
Sursa foto: Shutterstock.com