Indiciile care îți arată că trebuie să consumi mai mulți carbohidrați

Sunt la modă dietele de slăbit cu un conținut redus de alimente bogate în carbohidrați, dar trebuie să le urmezi pe o perioadă scurtă de timp, deoarece organismul are nevoie și de astfel de alimente. Iată cum te poate avertiza organismul că trebuie să consumi mai mulți carbohidrați! 

image

Nutriționistul-dietetician, Nichola Ludlam-Reine, spune că nu trebuie eliminăm complet carbohidrații din dietă, nici măcăr când vrem să slăbim, mai ales dacă facem mișcare, deoarece carbohidrații ne oferă energia de care avem nevoie. De asemenea, Clinica Mayo susține că alimentele bogate în carbohidrați complecși trebuie să reprezinte între 45 și 65% din aportul caloric zilnic al unei persoane, în funcție de nivelul de mișcare.

Citește și: Mănâncă inteligent! Cum alegi carbohidrații de bună calitate atunci când mergi la cumpărături! 

În caz contrar, te poți confrunta cu următoarele simptome! 

Cum te avertizează organismul că trebuie să consumi carbohidrați 

  1. Te poți simți lipsit de energie - carbohidrații reprezintă o sursă principală de combustibil, așa că lipsa acestora din dietă, te poate face să te simți obosit. Carbohidrații sunt indispensabili, mai ales, pentru persoanele care fac sport regulat. 
  2. Ai o stare proastă - creierul se hrănește cu glucoză, care este produsul cabohidraților. Așadar, fără carbohidrați, s-ar putea să îți fie greu să te concentrezi, să ai o stare bună de spirit și să memorezi informații utile.
  3. Apare febra musculară - dacă faci sport și nu consumi suficienți carbohidrați sau i-ai eliminat de tot din dietă, corpului îi va fi mai greu să se refacă după antrenamente. 

Vezi și: De ce este bine să consumi paste de trei ori pe săptămână și care este cea mai sănătoasă rețetă 

Surse bune de carbohidrați 

Carbohidrații se împart în două categorii, cei simpli și cei complecși. Este indicat să îi consumi pe cei din a doua categorie, respectiv: ovăz, cereale integrale, diverse tipuri de fasole, pâine din făină integrală, mazăre, dar și orez. Aceștia susțin digestia, reduc inflamația, asigură un somn odihnitor și o stare de spirit mai bună. 

CPF JPG

Sursă foto: Shutterstock