Amețești când te trezești din somn? Iată câteva cauze posibile!
Amețeala care apare când te trezești din somn poate avea mai multe cauze. Deshidratarea și anumite medicamente pot fi de vină pentru această manifestare!
Această senzație de amețeală, care apare dimineața la trezirea din somn, este descrisă de către medicul Andrea Paul drept o „afectare temporară a orientării‟. În general, această senzație nu trebuie să dureze mai mult de câteva secunde, dar dacă te confrunți cu amețeli de lungă durată sau frecvente, este important să îți dai seama ce le-ar putea cauza. Iată câteva cauze posibile!
Citește și: Semne că ai avut COVID-19 și nu ai știut. Oboseala și amețeala, simptome pe termen lung
Ești deshidratat
Cea mai frecventă cauză de amețeală este deshidratarea. Lipsa lichidelor din corp suprimă buna funcționare a creierului și îți provoacă amețeli imediat după ce te ridici din pat dimineața. Deshidratarea poate să apară ca urmare a consumului de alcool și de cofeină, dacă nu consumi suficientă apă pe parcursul zilei, dar poate fi și un efect al glicemiei scăzute.
Stres
Este dovedit că stresul se poate manifesta prin simptome fizice, așa cum sunt amețelile. În timp ce ești stresat, creierul produce substanțe chimice cu impact asupra sistemului cardiovascular, iar acești hormoni induc amețeli prin constrângerea vaselor de sânge.
Apnee în somn
Sindromul de apnee în somn se manifestă prin oprirea respirației pentru cel puțin 10 secunde, în mod repetat, și poate fi o cauză pentru care te poți confrunta dimineața cu amețeli. Apneea în somn se poate manifesta prin: sforăit puternic, somnolență în timpul zilei și dureri de cap dimineața. Dacă bănuiești că te confrunți cu apnee, discută cu mediul tău!
Tensiune arterială scăzută
Ridicarea bruscă din pat poate provoca adesea o scădere temporară a tensiunii arteriale, care crește riscul de leșin și amețeală bruscă. Dacă bănuiești că aceasta ar putea fi cauza, pentru a preveni scăderea tensiunii, medicul Andrea Paul îți recomandă să te ridici încet din pat, treptat. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, este important să ceri sfatul unui medic!
Citește și: Remedii pentru oboseală și amețeală. Trei acțiuni ce te scot din impas
Anumite medicamente
Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele, medicamentele antiinflamatoare, anestezicele și contraceptivele, pot provoca amețeli ca efect secundar.
Sursă foto: Shutterstock