Amețești când te trezești din somn? Iată câteva cauze posibile!

Amețeala care apare când te trezești din somn poate avea mai multe cauze. Deshidratarea și anumite medicamente pot fi de vină pentru această manifestare! 

image

Această senzație de amețeală, care apare dimineața la trezirea din somn, este descrisă de către medicul Andrea Paul drept o „afectare temporară a orientării‟. În general, această senzație nu trebuie să dureze mai mult de câteva secunde, dar dacă te confrunți cu amețeli de lungă durată sau frecvente, este important să îți dai seama ce le-ar putea cauza. Iată câteva cauze posibile! 

Citește și: Semne că ai avut COVID-19 și nu ai știut. Oboseala și amețeala, simptome pe termen lung 

Ești deshidratat 

Cea mai frecventă cauză de amețeală este deshidratarea. Lipsa lichidelor din corp suprimă buna funcționare a creierului și îți provoacă amețeli imediat după ce te ridici din pat dimineața. Deshidratarea poate să apară ca urmare a consumului de alcool și de cofeină, dacă nu consumi suficientă apă pe parcursul zilei, dar poate fi și un efect al glicemiei scăzute. 

Stres 

Este dovedit că stresul se poate manifesta prin simptome fizice, așa cum sunt amețelile. În timp ce ești stresat, creierul produce substanțe chimice cu impact asupra sistemului cardiovascular, iar acești hormoni induc amețeli prin constrângerea vaselor de sânge.

Apnee în somn 

Sindromul de apnee în somn se manifestă prin oprirea respirației pentru cel puțin 10 secunde, în mod repetat, și poate fi o cauză pentru care te poți confrunta dimineața cu amețeli. Apneea în somn se poate manifesta prin: sforăit puternic, somnolență în timpul zilei și dureri de cap dimineața. Dacă bănuiești că te confrunți cu apnee, discută cu mediul tău! 

Tensiune arterială scăzută 

Ridicarea bruscă din pat poate provoca adesea o scădere temporară a tensiunii arteriale, care crește riscul de leșin și amețeală bruscă. Dacă bănuiești că aceasta ar putea fi cauza, pentru a preveni scăderea tensiunii, medicul Andrea Paul îți recomandă să te ridici încet din pat, treptat. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, este important să ceri sfatul unui medic! 

Citește și: Remedii pentru oboseală și amețeală. Trei acțiuni ce te scot din impas 

Anumite medicamente 

Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele, medicamentele antiinflamatoare, anestezicele și contraceptivele, pot provoca amețeli ca efect secundar.  

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg