Bolile infecțioase și impactul asupra sarcinii
Sarcina este o perioadă cu multe emoții, întrebări și necunoscute. Viitoarea mămică trebuie să ia în considerare nu doar impactul pe care deciziile sale îl au asupra propriei persoane, ci să aibă grijă și de viitorul bebeluș.
Iar când vine vorba despre sănătate, e important ca viitoarea mamă să înțeleagă legăturile imunitare dintre ea și făt.
Imunitate: ce se întâmplă în perioada sarcinii?
În timpul sarcinii, corpul femeii trece prin numeroase schimbări care afectează inclusiv sistemul imunitar. Practic, elementele implicate în procesul imun trebuie să tolereze un corp străin: viitorul bebe.
Pentru ca acest lucru să fie posibil, sistemul imunitar matern intră într-o zonă de supresie, care o face pe mamă mai sensibilă la infecții pe care, altfel, le-ar putea gestiona cu ușurință.
În paralel cu aceste schimbări, legate de funcționarea sistemului imunitar, viitoarea mamă trece și prin schimbări care o fac mai susceptibilă la infecții: inima și plămânii lucrează din greu, întrucât susțin un volum mai mare de sânge, ceea ce le face mai sensibile la infecții respiratorii. O gravidă are un risc semnificativ mai mare de a dezvolta o gripă urâtă, însoțită de complicații severe, decât o altă femeie de aceeași vârstă.
În cazul unei gravide, inclusiv celebrele boli ale copilăriei pot evolua sever (și pot avea impact și asupra sarcinii): aparent banalele rujeola, rubeolă, varicelă pot fi însoțite de complicații grave.
Sistemul imun al mamei protejează și bebelușul, având în vedere faptul că sângele, cu anticorpii circulanți și leucocitele sale, circulă în ambele organisme. După naștere, anticorpii din placentă și din laptele matern oferă un grad crescut de protecție, până la maturizarea sistemului imunitar al copilului.
Având în vedere toate aceste motive, vaccinarea mamei și temporizarea administrării vaccinurilor devin extrem de importante.
Există vaccinuri recomandate în perioada preconcepției?
Dacă planifici să rămâi însărcinată în curând, ar trebui să verifici cu medicul dacă ești la zi cu toate vaccinurile, în special cu cele care conțin virusuri vii, atenuate, cum e vaccinul ROR. Există mai multe motive:
● Aceste infecții sunt deosebit de periculoase pentru făt;
● Vaccinarea cu virus viu atenuat este contraindicată în sarcină, din cauza imunității reduse a gravidei.
Dacă este vorba despre o epidemie sau de expunerea gravidei într-un focar de infecție, se poate decide vaccinarea de urgență, deoarece riscul pe care boala îl presupune pentru bebeluș este mai mare decât riscul ca gravida să dezvolte infecția.
În cazul în care viitoarea mamă este la zi în ceea ce privește imunizările, ea nu va mai fi pusă în situația unor decizii dificile.
Există vaccinuri contraindicate în cazul gravidelor?
Având în vedere riscurile pe care vaccinurile vii atenuate le presupun pentru viitorul bebeluș, se recomandă evitarea administrării vaccinului ROR și a vaccinului antigripal intranazal în timpul sarcinii. Pe de altă parte, vaccinul antigripal inactivat, injectabil, este puternic recomandat.
E important de știut că administrarea acestor vaccinuri înainte ca viitoarea mamă să fie conștientă că e însărcinată nu presupune niciun risc pentru evoluția bebelușului.
Gravidele care se infectează cu aceste virusuri au un risc crescut de a dezvolta complicații: avort spontan, naștere prematură, anomalii de dezvoltare fetală.
Sarcina și vaccinul antigripal
Din cauza schimbărilor din timpul sarcinii, infecția cu virusul gripal are un risc important de apariție a complicațiilor. În plus, bebelușii nu pot fi vaccinați împotriva gripei, înainte de a împlini 6 luni; prin urmare, e de preferat ca ei să fie imunizați prin anticorpii primiți de la mamă.
Sarcina și vaccinul împotriva tetanosului, difteriei și tusei convulsive (TDap)
Gravidelor le este recomandată administrarea unei doze de vaccin TDap, în intervalul cuprins între săptămânile 27-36 de sarcină. Scopul acestui rapel este de a asigura imunitatea viitorului bebeluș împotriva tusei convulsive, în primele sale săptămâni de viață.
Tusea convulsivă (pertussis) este o infecție respiratorie extrem de periculoasă pentru nou-născuți și bebeluși. Sunt necesare mai multe doze de vaccin, pentru a se asigura protecția completă, majoritatea cazurilor de îmbolnăvire înregistrate fiind determinate de transmiterea agentului patogen de la mamă sau de la frații mai mari. Vaccinarea gravidelor declanșează un răspuns imunitar care oferă un grad de protecție individuală.
Atunci când vine vorba despre administrarea vaccinurilor înainte și în timpul sarcinii, medicul specialist este cel mai în măsură să îți facă recomandări personalizate, în funcție de starea ta de sănătate și de particularitățile epidemiologice ale zonei în care locuiești. Nu ezita să îl consulți!
Sursa foto: Shutterstock