Ce tip de personalitate ai în funcţie de obiceiurile de somn? Răspunsul te ajută să te odihneşti mai bine
Somnul este esențial, iar, când nu poţi să dormi, nu mai găseşti energia necesară pentru activităţile de zi cu zi. Află ce tip de personalitate indică obiceiurile tale legate de odihna nocturnă pentru a dormi mai bine!
Un expert în somn și psiholog clinician autorizat, Shelby Harris, citat de Woman&Home, a observat că există cinci tipuri de personalități legate de somn: extremistul în privinţa temperaturii ambientale, cel frământat de gânduri, bufnița de noapte sau pasărea timpurie, sensibilul și omul de nisip. În cele ce urmează ai o descriere a fiecărui tip, plus cum să-ți modifici rutina de somn în funcție de personalitatea ta pentru a te odihni cât mai bine!
Extremistul în privinţa temperaturii
Dacă ești mereu la extreme în ceea ce priveşte temperatura în timp ce dormi, s-ar putea să te trezești fie transpirat, fie înghețat. Chiar dacă reglezi temperatura camerei, unele persoane, în special femeile aflate la menopauză sau perimenopauză, ar putea avea temperaturi corporale scăzute sau ridicate în timp ce dorm.
Foloseşte pături sau pilote separate de ale partenerului şi alternează-le pe măsură ce anotimpurile se schimbă sau temperatura ambientală se schimbă.
Te frămânţi prea mult din cauza gândurilor
Dacă ai mintea plină de gânduri înainte de a adormi, îţi va fi greu să te odihneşti bine. Notează-ţi aceste gânduri într-un jurnal, roagă-te sau meditează timp de zece minute înainte de culcare, astfel încât să te eliberezi de tot ce-ţi dă anxietate.
Bufnița de noapte sau pasărea timpurie
Poate dormi suficient, dar fie adormi mult prea târziu decât ți-ai propus, fie te trezești mult mai devreme decât ți-ai fi dorit. Chiar dacă dormi suficient, aceste programe extreme, alternative ar putea să nu fie propice pentru stilul de viață pe care vrei să-l trăiești. Pentru a contracara acest lucru, este important să arunci o privire asupra obiceiurilor tale înainte de a te culca. Dacă, înainte de culcare, te expui la prea multă lumină albastră provenită de la diverse ecrane sau eşti activ în acea parte a zilei, s-ar putea să ai probleme să adormi.
Vezi şi: 3 alimente pe care n-ar trebui să le mănânci niciodată seara
Administrarea de melatonină, consumarea unei căni de lapte sau ceai relaxant, cititul sau muzica liniştitoare te pot ajuta să-ţi reglezi programul de somn, astfel încât să nu dormi prea târziu sau să nu te trezești prea devreme.
Sensibilul
Dacă te trezești la cel mai mic zgomot şi nu mai poţi adormi repede la loc, înseamnă că te încadrezi în tipologia sensibilului. Ai putea folosi căşti, dopuri de urechi sau o mască de somn confortabilă în timpul somnului pentru a bloca zgomotele externe și distragerile de lumină care te împiedică să ai un somn odihnitor.
Te-ar mai putea interesa: Ce se întâmplă dacă dormi cu masca pe ochi în fiecare noapte
Omul de nisip
Dormi suficient, dar totuși să te simți extrem de amețit când te trezești sau adormi la loc în cinci minute? Eşti aşa-numitul om de nisip, potrivit expertului în somn Shleby care spune că ai putea avea o afecțiune numită narcolepsie sau apnee în somn. De aceea, recomandă consultarea unui medic cu privire la aceste simptome.
FOTO: Shutterstock