Cele mai proaste motive pentru care să iei un supliment alimentar

Suplimentele alimentare au început să fie administrate pentru aproape orice, cu atât mai mult la începutul sezonului rece, din dorinţa de a creşte eficacitatea sistemului inumitar. Totuşi, nu trebuie luate fără motive serioase.

image

În SUA, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, se estimează că 58% din adulții cu vârsta de peste 20 de ani iau suplimente alimentare. La noi, 7 din 10 români apelează la suplimente alimentare, fără a cere sfatul unui medic. Este adevărat că aceste suplimente sunt recomandate şi eficiente în cazul deficiențelor de vitamine, dar există o mulțime de alte motive pentru a nu le lua, mai ales că o parte din ele pot avea efecte secundare nocive și pot interfera cu administrarea unor medicamentele.

Înainte de a recurge la suplimente alimentare de care poate că nici nu ai nevoie, ar trebui să fii mai atent la dietă şi s-o diversifici, în funcţie de propriile nevoi. De pildă, dacă suferi de osteoporoză, ai putea discuta cu medicul tău despre un supliment care conține calciu și vitamina D, dar nu trebuie să urmezi orice reclamă la produse pentru cei cu aceeaşi problemă de sănătate cu a ta sau să iei ce-ţi indică rudele sau cunoştinţele.

Vrei să ai mai multă energie

Unul dintre motivele frecvente pentru care se iau supliment este acela că îţi promit mai multă energie. Nu trebuie să uiţi că numai alimentele îţi pot oferi energie. Dacă te simți apatică, ţine un jurnal cu tot ceea ce mănânci timp de o săptămână şi vezi cum ai putea îmbunătăţi meniul sau ce greşeşti. De asemenea, ai grijă la programul tău de odihnă!

Citește și: Suplimentele cu melatonină pot fi periculoase. Cum să previi insomnia

Ţi se pare că i-a făcut bine unei cunoştinţe sau unei celebrităţi pe care o admiri

Producătorii de suplimente alimentare sunt foarte motivați să te convingă că ai nevoie de produsele lor. Aceştia subliniază capacitatea suplimentelor de a-ţi menţine sănătatea, de a-ţi da energie sau de a te face să arăţi mai bine.

Este posibil ca unele astfel de produse să fi fost eficiente pentru unii sportivi cunoscuţi, celebrități sau pentru prietenii tăi, dar acest lucru nu înseamnă că și tu ai nevoie de ele sau că vor avea acelaşi efect.

Îţi este mai ușor să înghiți un supliment decât să mănânci sănătos

Simţi că nu poţi să urmezi o dietă sănătoasă şi atunci preferi să iei un supliment alimentar sau mai multe. Pare că acesta compensează obiceiurile alimentare nesănătoase, dar nu este aşa.

Vezi și: Atenţie la excesul de suplimente! Supradozarea anumitor vitamine favorizează apariţia cancerului

Cercetătorii recomandă să obții cât mai mult posibil din alimente consumate, de preferat, în stare crudă. Dacă mănânci adesea fructe, legume, carbohidrați și proteine sănătoase, este posibil să nu ai nevoie de aceste suplimente.