Ciclul menstrual are aspect apos? Iată care ar putea fi cauzele!
Lichidul menstrual nu este mereu la fel. Uneori, poate fi cu cheaguri, de culoare maronie sau poate avea un miros mai pronunțat. De cele mai multe ori, toate acestea sunt normale. Ce înseamnă însă dacă sângele menstrual este subțire și apos?

Există mai multe explicații posibile, iar acestea depind de cum arată de obicei menstruația ta și dacă ai trecut recent prin schimbări importante, cum ar fi începerea administrării unui contraceptiv hormonal sau antrenamente intense (cum ar fi pregătirea pentru un maraton).
„Oamenii tind să se îngrijoreze când menstruația lor nu este exact cum era de obicei‟, a declarat Dr. Raquel B. Dardik, ginecolog la NYU Langone Medical Center, pentru Refinery29. „Dar există o varietate largă de ceea ce poate fi considerat normal‟. Și Courtney Cortez, asistent medical autorizat, de la HerMD, a fost de acord, explicând: „Menstruația este controlată de bucle complexe de flux hormonal, așa că orice mică perturbare poate să o afecteze‟.
Este perfect normal ca textura și culoarea fluidului menstrual să varieze de la o zi la alta. Totuși, dacă observi că menstruația ta este subțire și apoasă pe întreaga durată și acest lucru este nou pentru tine, ar fi bine să te consulți cu un ginecolog. Iată câteva dintre cauzele posibile:
1. Este prima sau ultima zi a menstruației
La unele persoane, prima sau ultima zi a menstruației este caracterizată de un flux mai redus și mai apos.
2. Ai început recent să iei un contraceptiv hormonal
De obicei, persoanele care folosesc metode hormonale de contracepție au menstruații mai ușoare. Dacă ai început recent să iei pastila, de exemplu, este posibil să observi o schimbare. Conform platformei Bedsider, „DIU-ul hormonal, implantul, injecția, pastila, plasturele și inelul diluează menstruațiile, pentru că subțiază mucoasa uterină. Astfel, există mai puțin țesut de eliminat.‟
3. Ai un nivel scăzut de estrogen
Estrogenul scăzut poate duce la o menstruație mai ușoară, care poate părea roz și apoasă. Acest lucru poate fi însoțit și de alte simptome precum lipsa lubrifierii vaginale, oboseală, dureri de cap și schimbări de dispoziție. Cauzele pot include exercițiile fizice excesive, tulburările de alimentație sau afecțiuni precum hipopituitarismul, sindromul Turner sau boli cronice renale.
4. Ai avut o modificare în greutate
Este normal ca greutatea să fluctueze, mai ales în perioada menstruală, dar schimbările bruște pot afecta echilibrul hormonal. Iar hormonii controlează menstruația – așadar, și consistența fluxului menstrual. Dacă ai slăbit recent, acesta poate fi un motiv pentru care menstruația este mai apoasă decât de obicei.
5. Ești stresată
„Orice tip de stres poate afecta nivelul de hormoni, pentru că e vorba de un echilibru foarte sensibil‟, spune Cortez. „Le spun pacientelor în glumă că, uneori, e de-ajuns să bată vântul și li se poate schimba menstruația‟. Stresul emoțional sau fizic poate amplifica scăderea naturală a estrogenului din timpul ciclului, ducând la un flux mai ușor și mai apos.
6. Ești aproape de menopauză
Un alt motiv frecvent pentru un flux redus și apos este perimenopauza – etapa în care corpul se pregătește pentru menopauză. Aceasta începe de obicei în jurul vârstei de 40 de ani, dar poate apărea mai devreme. Potrivit Mayo Clinic, în această perioadă nivelul de estrogen fluctuează neregulat, ceea ce poate duce la schimbări semnificative ale ciclului menstrual.
7. Ai o altă afecțiune de sănătate
Uneori, menstruația cu aspect diluat poate semnala probleme mai serioase, cum ar fi tumori ovariene sau ale trompelor uterine. Alte simptome asociate pot include balonare frecventă și dureri abdominale sau pelvine.
Fii atentă la schimbările bruște și observă ce pare neobișnuit. Dacă ai dubii sau te îngrijorează orice modificare, cea mai bună decizie este să consulți un medic.
@shutterstock
Editor: Raluca Toma