Donează mamografia mamei tale! Mergi Cu Mama la Mamo în luna octombrie!

Chiar dacă programele de screening mamar sunt disponibile, accesul la ele este limitat de diverse bariere, iar rata de detectare precoce a unui cancer de sân rămâne sub media europeană. Pentru ca mama ta să nu devină parte din statisticile viitoare, oferă-i o mamografie şi mai mult timp alături de cei dragi!

image

Cancerul de sân rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor din România și din întreaga lume, cu o incidență în creștere alarmantă în ultimii ani. Statisticile realizate de autorități arată că, în fiecare an, peste 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, iar peste 3.000 își pierd viața în lupta cu această boală.

În acest context, Rețeaua de sănătate Regina Maria desfășoară pentru al treilea an consecutiv campania #CuMamalaMamo – o inițiativă de prevenție și educație care îndeamnă femeile din România să efectueze screeningul mamar periodic – mamografia – cel mai eficient instrument de prevenție în acest tip de cancer. „De la un an la altul, femeile devin mai conștiente de importanța controalelor periodice‟, explică dr. Laura Ianculescu, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria.

Anul acesta, campania introduce posibilitatea donării mamografiei incluse în abonament de către tinerele abonate mamelor lor, subliniind totodată rolul inteligenței artificiale (AI) în diagnosticarea timpurie și tratamentul cancerului de sân.

A.I. mai mult timp

Campania încurajează tinerele femei care dețin un abonament în cadrul Rețelei să doneze mamografia anuală inclusă în abonament mamelor, pentru a le proteja sănătatea și a se bucura de mai mult timp împreună. „Mamografiile sunt o cale către viață, iar cel mai bun cadou pe care o tânără îl poate oferi mamei sale este să aibă grijă de ea, astfel încât să poată petrece mai mult timp împreună. Mamografiile și ecografiile regulate, atunci când nu există simptome evidente, pot reduce semnificativ riscul de deces și cresc șansele de vindecare‟, susţine Dr. Ianculescu.

Astfel, toată luna octombrie, tinerele abonate Regina Maria pot dona mamografia din abonament mamelor, în semn de grijă față de acestea, iar până la sfârșitul anului, toate mamografiile efectuate în rețea beneficiază de 25% reducere.

Frica de mamografie, o barieră în screening-ul cancerului de sân

Un studiu al Rețelei de sănătate Regina Maria, realizat în perioada octombrie - decembrie 2023, a adus în prim-plan percepția femeilor din România asupra mamografiei și, în special, asupra durerii resimțite în timpul acestei proceduri esențiale pentru depistarea cancerului de sân. La cercetare au participat 194 de femei, cu vârste cuprinse între 30 și 85 de ani, care au împărtășit motivele pentru care au ales să facă mamografia, istoricul familial legat de cancer și nivelul de disconfort simțit în timpul examenului imagistic.

Rezultatele studiului arată că 70% dintre paciente au raportat un scor de durere sub 5 pe o scară de la 1 la 10, ceea ce sugerează că, pentru multe dintre ele, mamografia este mai degrabă asociată cu un disconfort moderat decât cu durere semnificativă. Aceste rezultate subliniază nu doar importanța screeningului regulat, ci și nevoia de a educa femeile despre opțiunile disponibile pentru monitorizarea riscurilor.

Te-ar mai putea interesa: Prevenția cancerului în mediul rural. Caravana „Nu am făcut destul” oferă testări medicale gratuite

Inteligența artificială are un rol crucial în interpretarea mamografiei

Tehnologia AI a adus schimbări revoluționare în depistarea cancerului de sân, ajutând la identificarea proceselor patologice și reducând volumul de muncă al radiologilor. Aceasta îmbunătățește acuratețea diagnosticelor și rata de detectare a afecțiunilor grave cum este cancerul, având o precizie de până la 99%.

Vezi și: Primele semne ale cancerului mamar

Mamografia cu tomosinteză, de exemplu, permite medicilor să detecteze cancerele mult mai devreme, cu o precizie crescută. „Aceasta implică efectuarea unor felii imagistice prin sân, oferind o imagine tridimensională și reducând rata de rezultate fals negative. În centrele noastre de imagistică, avem integrat un soft bazat pe inteligență artificială care sprijină medicii imagiști în interpretarea mamografiilor prin semnalarea automată a unor posibile nereguli, pe care medicul le validează sau le infirmă, asigurând astfel un diagnostic mai precis și rapid‟, explică dr. Ianculescu.



Recente

Tarta cu mango  Sursa foto shutterstock 256127164 jpg
Dovlecei gratinati  Sursa foto shutterstock 1761536825 jpg
CPF (1) jpg
Tarta de afine  Sursa foto shutterstock 1806091114 jpg
clickpentrufemei (3) jpg
Chec cu dovlecei  Sursa foto shutterstock 110261372 jpg
2897 jpg
Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg