Cum să-ţi îngrijești părul vopsit vara

Să ai grijă de părul tău vara este o provocare. Așa cum ai grijă de pielea ta și o protejezi prin protecție solară, şi părul tău are nevoie de același răsfăț, altfel îşi pierde din strălucire.

image

Protejează-ţi părul prin acoperirea acestuia cu eșarfe, pălării și șepci. Devenim conștienți de deteriorarea pe care soarele o produce asupra firelor de păr abia când vedem cum părul îşi pierde din rezistenţă, cade mai mult decât de obice și devine tern. Expunerea la soare poate avea efecte dăunătoare asupra părului din cauza radiațiilor ultraviolete. Aceste efecte se manifestă în mai multe moduri. De la deteriorarea directă a stratului exterior al firelor de păr care devine mai aspru, până la afectarea culorii.

Expunerea prelungită la soare poate rupe legăturile disulfurice din cheratină, principala proteină care alcătuiește părul, și duce la o pierderea rezistenței și elasticității, făcându-l mai predispus la rupere. Soarele poate usca şi fragiliza podoaba capilară, ceea ce afectează îndeosebi părul vopsit sau tratat chimic, care are deja o bază mai uscată decât părul natural. Şi culoarea se estompeze și părul devine mai tern sau ia nuanțe nedorite. În plus, expunerea la razele ultraviolete poate genera radicali liberi, molecule instabile care pot provoca daune oxidative structurii părului. Prin urmare, este nevoie de bariere fizice, dar şi de alte măsuri pentru a feri părul vara.

Îndepărtează sarea şi clorul după îmbăiere

Ori de câte ori îţi umezeşti părul în piscină sau în mare, este nevoie să-l clăteşti cu apă. Acest lucru ajută la minimizarea absorbției de clor și sare, care pot deteriora culoarea. Mai mult, aplică un balsam la spălare părului în perioada în care îţi petreci vacanţa la piscină. Va crea o barieră protectoare care va acoperi uşor cuticula, protejând-o de clor şi sare.

Nu ocoli produsele speciale de îngrijire a părului vopsit

Unele şampoane și balsamuri au formule special create pentru părul vopsit și sunt mai blânde decât cele obişnuite, pe lângă faptul că au ingrediente care ajută la păstrarea culorii mai mult timp.

Sunt indicate șampoanele fără sulfat, deoarece acestea pot elimina uleiurile naturale din păr și pot îndepărta culoarea.

Te-ar mai putea interesa: Îţi doreşti un păr strălucitor? Aplică o mască naturală

Ai grijă la coafarea părului vopsit!

Lasă deoparte şi aparatele pentru coafare care presupun încălzire, cum ar fi uscătoarele și ondulatoarele. Dacă trebuie neapărat să le folosești, aplică un protector termic. Profită de vară pentru a lăsa părul să se usuce în mod natural.

Tunde vârfurile frecvent

La fiecare 6-8 săptămâni, este benefică tăierea vârfurilor pentru a evita despicarea și daunele cauzate de soare.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă îți speli părul cu bicarbonat de sodiu?

Un alt truc este să clăteşti părul cu oţet după șamponare. Mirosul nu persistă și, dacă ești blondă, poți încheia cu o clătire cu ceai de mușețel, deosebit de bun după înotul într-o piscină cu apă tratată cu clor. Dacă ai o culoare mai închisă, limpezeşte părul cu ceai din frunze de nuc pentru a-ţi intensifica nuanţa.

FOTO: Shutterstock