Epidemii inexplicabile care au rămas misterioase

În ciuda progreselor făcute în medicină şi tehnologie medicală în ultimii 200 de ani, multe boli sunt încă incurabile.

image

În trecut, dar şi în epoca modernă, umanitatea s-a confruntat cu afecţiuni a căror cauză n-a fost desluşită. Unele pot fi explicate doar ca halucinații în masă provocate de presiuni sociale intense. Altele sunt mai misterioase, lipsite de logică sau rațiune.

Epidemia de râs din Tanganyika

În anul 1962, într-un mic sat din Tanzania, Kashasha, cunoscut pe atunci sub numele de Tanganyika, a izbucnit o epidemie de atacuri de râs la un internat pentru fete.

La început, doar câteva persoane au fost afectate de crize de chicoteli care păreau tipic adolescentine. Până la sfârșitul unei singure zile, 95 de eleve ale internatului au fost afectate, mai mult de jumătate din toate. Era finalul lunii ianuarie, iar până la sfârşitul lunii martie, școala a fost închisă complet din motive medicale.

După ce internatul a fost închis, fetele au plecat în diferite sate. Medicii s-au gândit că, prin separarea fetelor, epidemia se va stopa, dar rezultatul a fost opus.

La două luni de la închiderea internatului, 200 de oameni dintr-o așezare din apropiere sufereau de accese de râs isteric, iar peste încă o luni, alți 50 dintr-o școală au fost afectați. Până la stingerea epidemiei, 14 școli au fost închise. Nu s-a găsit nicio explicație pentru această boală.

Boala Kalachi

Kalachi, un oraș din nordul Kazahstanului, a fost afectat de o oboseală contagioasă în anul 2013. Localnicii au început să pice unul câte unul într-un somn profund, aproape ca acela din timpul unei come, din care nu puteau ieşi zile întregi.

Un sfert din săteni au suferit cel puțin o criză de boală a somnului de-a lungul a trei ani, iar oamenii de știință nu au aflat cauza bolii din Kalachi. Profesorul Leonid Rikhvanov, un om de știință rus specializat în geochimie, a declarat într-un interviu că o mină de uraniu abandonată, din era sovietică, care se află în apropierea satului, ar putea fi cauza declanşării bolii. Potrivit explicaţiilor cercetătorului, gazul radon care umple mina ar putea acţiona ca o substanță narcotică sau ca anestezic. Guvernul kazah n-a fost convins de teorie şi a început să evacueze cetățenii din Kalachi, fără a găsi altă cale de a combate boala.

Şocul provocat de Pokemon

În anul 1997, aproape 700 de copii japonezi au fost spitalizaţi după difuzarea unui episod din popularul desen animat Pokemon, „Denno Senshi Porygon”. În Japonia, i s-a spus „şocul Pokemon” şi s-a crezut că este cauzat de luminile intermitente și animaţiile repetitive care au fost afișate în timpul episodului. Experții au bănuit că acest lucru a provocat crize epileptice la mulți dintre copii.

Chiar dacă pare ridicol să pretinzi că un program de televiziune i-ar fi putut îmbolnăvi pe copii, un efect asemănător a avut telenovela portugheză „Morangos com Acucar” („Căpșuni cu zahăr”). În anul 2006, într-un episod, un virus potențial letal s-a răspândit într-o școală. Curând după aceea, telespectatorii au început să prezinte simptome asemănătoare personajelor din serial, iar medicii n-au găsit altă explicaţie în afara vizionări acelui episod.

FOTO: Shutterstock