Eva Pavel, consilier medical: „Cătălin Botezatu mă sună la orice oră. El nu știe ce analize are, eu știu”
Este cel mai bun consilier medical internațional al anului 2021 și face o muncă esențială pentru românii care au probleme medicale și apelează la ajutorul ei. Salvează vieți și face acest lucru fără a se lăuda. Am stat de vorbă cu Eva Pavel despre modul în care facilitează ea accesul românilor la spitalele din străinătate și despre relația specială pe care o are cu un pacient devenit ca un membru de familie – Cătălin Botezatu.
Eva, o româncă este cel mai bun consilier medical din lume și acea româncă ești tu!
Da. În decembrie 2021, a avut loc un eveniment medical internațional la care au participat 33 de țări. Eu fusesem invitată la eveniment în calitate de moderator al unui panel, am considerat că mi-am făcut bine treaba și am coborat de pe scena. La finalul evenimentului, a fost desemnat cel mai bun consilier medical internațional. Auzeam din sală „România, România!” și nu înțelegeam ce se întâmpla. Era totul ca un vis! Eu eram însoțită de mai mulți pacienți romani, pe care îi invitasem la conferință. Toată lumea mă împingea pe scenă și da, am luat acel premiu. A fost o mare onoare și m-am simțit o româncă autentică. Am fost tare mândră!
Mai există consilieri medicali în România?
Nu știu, nu m-am interesat niciodată. Probabil exista.
Nu știi dacă ai concurență în România?
Nu. Eu mi-am făcut treaba mea, n-am stat să mă uit în stânga și în dreapta, consider că fiecare trebuie să își vadă de treaba lui. Am vazut diverse postari in mediul on -line, dar nu am intîlnit alti consilieri romani la marile conferinte medicale internationale sau la conferinte despre medicina viitorului la care eu particip in strainatate. Știu că există agenții de turism medical la noi, dar la conferințele internaționle la care am mers eu, prin spitalele pe care eu le-am vizitat în întreaga lume, nu am găsit niciun român care să facă serviciul acesta.
În ce constă acest serviciu de consiliere medicală? Pentru că mulți români n-au aflat de el... Care e diferența dintre turism medical și consiliere medicală?
În turismul medical, omul contactează o agenție, acea agenție primește o programare și un set de analize standard, apoi pleacă cu pacientul acolo unde are contracte. Eu, în calitate de consilier, am mai multe etape de execuție. În primă instanță, identific cei mai buni medici, cele mai bune clinici și cele mai noi tehnologii. Pentru asta, particip la conferințe medicale, vizitez clinici medicale din întreaga lume, stau de vorbă cu medicii, sunt la curent cu toate noile tratamente aparute pentru diferite boli, după care încerc să obțin tot mai multe beneficii pentru pacientul român. Pacientul român apelează la consilier medical atunci când are nevoie de ajutor să-și rezolve problemele medicale pe care le are. Datoria mea e de a transmite dosarul medical mai multor centre medicale și de-a a-i transmite pacientului opiniile clinicii respective, prețurile. După ce pacientul alege, eu obțin transferul, cazările, echipa mea – cu vorbitor de limbă română, ca să nu existe bariere în comunicare – îl așteaptă la spitalul ales, îi organizăm toată agenda medicală. Și, când se întoarce acasă, eu rămân puntea de legătură între pacient și medic.
Pentru cât timp?
Pentru toată viața, dacă este nevoie. Unii dintre pacienți trebuie să-și facă teste săptămânale aici, în țară. Pacientul român tratat în străinătate nu trebuie să se simtă singur la întoarcerea în țară. Cam asta fac eu și echipa mea.
Cât de mare?
Am o echipă în România și alta internațională. Echipa este formata din oameni care identifică centre medicale, obțin beneficii pentru români, cazări la prețuri mici, transfer și translatori gratuiți în spitale, opinii medicale gratuite. Eu sunt în stransă legatura cu spitalele si pacientii,particip la congrese, am fost și speaker la conferinte medicale în strainatate, am primit și premii internaționale... Avem o activitate intensă și suntem neobositi.
E adevărat că răspunzi oricând la telefon, că ești disponibilă pacienților tăi zi și noapte, atât în vacanțe, cât și de sărbători?
Absolut! Nu am niciodată telefonul închis, răspund tot timpul. A fost nevoie să chem elicoptere la 3 noaptea, să fiu pe aeroport și să astept ambulanțe la 4 dimineața, întotdeauna sunt acolo când trebuie. Oamenii care apelează la mine n-o fac din plăcere, ei au nevoie de mine, sunt bolnavi. N-ai cum să te culci liniștit noaptea când știi că omul acela aterizează singur într-o țară străină. N-ai cum. Nu știu ce înseamnă să am concediu fără să lucrez, la mine laptopul și telefonul sunt în dotare oriunde mă duc. Și nici n-aș putea să trăiesc altfel! Acesta este stilul meu de viață...
Cu care soțul tău, familia ta sunt de acord?
Nu e nicio problemă pentru ei. Fac activitatea asta pentru că am fost încercați de nacazuri, n-o fac dintr-un moft. Cred că așa mi-a îndreptat Dumnezeu pașii. O doamnă director al unui centru medical de excelență din strainatate a simțit potențialul la mine, eu nu eram conștientă de el și m-a pregătit intens pentru o astfel de activitate. Familia mea a văzut că, atunci când am fost greu încercați și ne-am dus singuri prin străini, cât de important e să ai sprijinul cuiva. Familia îmi acceptă stilul acesta de viață, uneori chiar mă însoțește în deplasările mele. Fiul meu chiar a ales să activeze în acest domeniu. El este student la Viena. Studiaza Managementul Spitalelor. Am fost un exemplu bun pentru el! (râde)
Tu nu te încarci cu probeleme oamenilor?
Am avut ani grei în viață, când am simțit că mă lăsau puterile. Atunci a intervenit familia mea. Atunci când mergi la atâția medici și afli ce se poate întâmpla cu corpul tău, ajungi să ți se facă frică de ce-ți poate rezerva viitorul. Vezi în fața ta doar oameni bolnavi, comunici tot timpul cu ei, a fost un moment în care m-am speriat, dar să știi că prin așa ceva trec și medicii la inceputul carierei lor. Ajungeam acasă, plângeam, mi-era frică pentru fiecare om care apela la mine, mă temeam să nu moară, să nu se întâmple ceva cu familia, cu prietenii mei. A intervenit familia atunci și m-a pus să mă gândesc la ce soluții pot găsi. Am fost la biserică, am vorbit cu preotul care mi-a spus: „Eva, le-ai dăruit pacienților tăi tot ce ai avut mai frumos și puternic în interior. E normal că te-ai golit, iar acum te sperii că nu găsești forță să mergi mai departe, dar tu le-ai dat lor toată forța ta”. Atunci familia m-a hrănit sufletește și am reușit să-mi revin imediat, să găsesc puterea să merg mai departe. Trăiești cu frică în domeniul acesta, fără să vrei.
E de înțeles! Începi să te gândești că poate te doare și pe tine ceva pe-aici, că parcă ți-a apărut și ție ceva pe-acolo...
La noi, la mine și echipa mea, un simplu duș s-a transformat într-o examinare corporală în toată regula. Nu mai poți trăi normal după ce auzi ce ți se poate întâmpla.
La tine apelează oameni disperați, în situații limită, nu-i așa?
Acum 12 ani, când am început activitatea asta, ajungeau la mine doar persoane în stadiu final, care-mi spuneau: „Te rog, ajută-mă să rămân în viață!”. În timp, au început să mai vină la mine și persoane care vor să verifice dacă au schema de investigații completă, să verifice dacă diagnosticul primit e corect. În ultimii doi ani, spre bucuria mea, sunt foarte multe persoane care vin pentru pachetele de verificare. Acum, vin 50% în stadiu final și restul de 50% apelează la mine pentru a-și verifica sănătatea și chiar pentru prevenție.
Cu ce țări colaborezi tu?
Românii, în ultimii ani, preferă Turcia, pentru că ei s-au dotat cu aparatură de ultimă generație și acolo avem cele mai multe centre colaboratoare, cel mai mare volum de pacienți într-acolo se îndreaptă. Mai avem spitale în Austria, Germania, în Grecia avem trei clinici pe fertilizări in vitro, în Elveția și Italia. La fiecare șase luni, portofoiul nostru se extinde.
Nu preiei numai cazuri dramatice, ci și pe prevenție și fertilitate, care vin, de multe ori, cu vești bune, nu?
Avem și bebeluși, da, sărbătorim, mergem la botezuri. Sunt cazuri reușite, pacienți oncologici care ne vizitează, am concedii făcute cu pacienți. Anul trecut, am avut concediu cu familia și altul, cu pacienți. Se leagă o relație puternică între noi, petreci zile, luni cu ei prin spitale. Eu, dacă ajung într-o țară, și știu că am pacienți internați acolo, îi sun înainte să văd dacă le pot aduce ceva de acasă.
Spuneai că te-ai apucat de consiliere medicală în urmă cu 12 ani. Atunci ai avut o dramă personală, o problemă medicală cu tatăl tău...
Da, nu mai vorbesc de mulți ani despre asta, pentru că mă ajută să rămân puternică.
Ești „îngerul păzitor” al lui Cătălin Botezatu! Cum a început colaborarea voastră – el a apelat la tine, tu ai auzit că el ar avea probleme de sănătate?
Nu, nu știam nimic despre starea lui. Am fost sunată că ajunsese la urgențe cu dureri mari de cap, în Istanbul. Avea venele de la inimă înfundate, sângele nu mai ajungea la cap și de acolo durerea de cap. Pe loc s-a decis intervenția chirurgicală, i-au pus 4 stenturi. A fost o experință grea. Apoi a urmat problema lui cu cancerul, a fost o altă luptă pe care am dus-o amândoi. Sunt onorată de încrederea pe care Cătălin o are în mine! El este deja ca un membru al familiei noastre, nu este un pacient oarecare. Dețin întregul dosar medical al lui, el nu știe ce analize are, ce rezultate primește. Mă sună la orice oră din zi sau din noapte, iar eu îi sunt alături. Și el îmi este alături la emisiune (n.r. „Apel la consilier”, de pe Kanal D), mă ceartă că mă imbrac ca „o băbuță” din când în când. Îmi zice să mă mai uit în oglindă și să nu mă mai îmbrac la emisiune cu orice apuc în mîna doar ca să fug în spital.
Deci tu ești consilierul lui medical, iar el e consilierul tău vestimentar!
Da, e membru al familiei mele, petrecem mult timp împreună, are încredere totală că identific cele mai bune soluții medicale pentru el. Și când îl doare stomacul, îi spun că probabil că a mâncat la cină ceva ce nu i-a priit și el mă aprobă. A trecut prin clipe groaznice. În sala de operație ne despărțea doar un geam și am văzut prin ce a trecut, a fost cumplit! Dar nu s-a plâns niciodată, e un om extraordinar! Ne place sa petrecem timpul împreuna, în afara spitalului. Avem foarte multe subiecte de discutat.Nu reusim niciodata sa epuizam subiectele de discutie, indiferent de numarul de zile petrecute impreuna . Practic, am trecut împreuna prin prea multe greutati , iar acum cand este bine , sarbatorim fiecare minut de viata.
O ultimă curiozitate - dacă cineva se hotărăște să apeleze la tine, care e costul serviciilor tale?
Cu sau fără mine, pacienții au aceleași prețuri în spital. Ba, mai mult, fiind reprezentați de consilier, eu le pot obține oamenilor reduceri și chiar gratuități. Deci serviciile mele sunt gratuite pentru români. Este beneficiul pe care lupt să-l obțin de la spitalele cu care lucrez. Spitalele preferă să mă specializeze pe mine despre cum se construiește un dosar, cum se fac programările în sistem, etc. Decât să stea de vorbă cu o sută de oameni pe zi și să-i programeze pe pacienți peste luni de zile, eu sunt pregătită de spitalul respectiv să preiau dosarul, să-l pun în ordine și să comunic doar eu cu ei pentru acea sută de pacienți. Eu le fac rost românilor de programări în spitale în regim de urgență și doar la profesori, nu la medicul de gardă. Dacă aplică singuri, vor avea o cumunicare greoaie cu spitalele, vor primi răspunsuri într-o lună sau chiar în luni de zile. Astea sunt condițiile în care eu lucrez, nu percep cine-știe-ce taxe, nu am costuri pentru români.
OK, serviciile tale sunt gratuite. Dar operațiile, tratamentele din străinătate sunt acoperite de asigurări sau costă totul?
Din păcate, nu există nicio înțelegere între statul român și spitalele private cu care noi colaborăm, pentru a suporta costurile tratamentelor. Dar asigurările private de sănătate românești se pot folosi în spitalele private din străinătate.
Până la urmă, te vezi fâcând consiliere medicală până la adânci bătrâneți?
Când ajung acasă și-mi pregătesc bagajul pentru o nouă plecare, fiul meu îmi zice să mai rabd puțin pentru că preia el în curând activitatea mea. Dar nu mă văd strând deoparte, în niciun caz! Aceasta activitate ma defineste pe mine ca persoana.
Foto arhivă personală