Evită aceste 5 substanțe din șampoane! Nici unele ingrediente naturale nu sunt văzute bine de experţi

Cunoaşterea substanțelor chimice toxice din produsele de îngrijire personală ar putea stimula folosirea unora cu ingrediente mai puţin periculoase pe termen lung.

Sampon jpg

Un dermatolog din New Jersey, SUA, medicul Alexander Dane, a atras atenţia asupra substanțelor chimice din șampoane care pot îndepărta uleiurile naturale al părului. Unele dintre acestea pot crea dezechilibre hormonale sau pot declanşa cancer. „Lumea devine din ce în ce mai conștientă de ceea ce aplică pe corp. Începem să vedem că oamenii caută variante naturale ca alternativă la utilizarea acestor șampoane sintetice din magazine, care uneori pot cauza mai multe probleme”, a declarat Dane pentru Insider.com.

Ce ingrediente n-ar trebui să conţină şamponul tău?

Potrivit medicului, tendința de a folosi produse naturale vine din conştientizarea efectelor negative ale unor substanțe chimice. „Când intri într-o farmacie și iei o sticlă de șampon, o întorci pentru a vedea ingredientele şi, de cele mai multe ori, vezi o listă de 20-30 de ingrediente, majoritatea sintetice cu numeroase substanțe chimice care sunt de fapt interzise în unele țări”, a afirmat el.

Citeşte şi: Căderea părului nu este doar o problemă de ordin estetic. Iată ce boli poate ascunde!

Dermatologul Dane recomandă să evităm, în general, şampoanele care conţin:

- Parabeni - pot duce la uscarea și iritația scalpului, iar cercetătorii atrag atenţia că poate favoriza apariţia cancerului mamar,

- Triclosan - prelungeşte perioada de valabilitate al şamponului, dar poate crea dezechilibre hormonale și probleme de reproducere,

- Sulfat - este un agent de spumare care îndepărtează sebumul, dar poate da iritaţii,

- Formaldehida - un cunoscut cancerigen uman care este încă folosit în unele șampoane.

Și şampoanele naturale îţi pot dăuna

Chiar dacă sunt naturale, unele ingrediente din şampoane pot afecta scalpul. Bicarbonatul de sodiu, deși este considerat eficient pentru curăţarea părului și scalpului, poate irita scalpul potivit medicului Dane.

Vezi şi: Secrete pentru un păr... de invidiat

Dermatologul a avertizat şi în privinţa uleiului de ricin. Folosit în exces, uleiul de ricin afectează părul, îl face să se încurce mai uşor şi să-şi piardă strălucirea, încât ajunge să semene cu un cuib de păsări.

Nici zeama de lămâie nu este indicat în exces. Aciditatea acesteia poate ajuta la refacerea părului uscat, încrețit, dar, în cantitate mare sau aplicată prea des, poate duce la uscarea excesivă și fragilizarea părului. Dacă excesul ajunge pe piele şi te expui la soare după aceea, poţi suferi erupţii pe piele sau o decolorare a zonelor atinse de zeama de lămâie. „Doar pentru că ceva este natural, nu trebuie să exagerezi”, a conchis dermatologul Alexander Dane.