Menta, de ajutor în 5 afecţiuni

1 69893 original jpg jpeg

Una dintre cele mai cunoscute leacuri de la noi, menta sau izma bună, poate fi culeasă în această perioadă.

Cu siguranţă că o ştii încă din copilărie. Menta este un leac recunoscut în întreaga lume ca un bun digestiv,reglând funcţiile organelor implicate în mistuirea hranei. Greaţa,balonarea,indigestia,arsurile gastrice sunt doar câteva dintre problemele de sănătate de care poţi scăpa dacă ai frunze uscate de mentă în cămară. Fiind un antiseptiv gastric,o poţi folosi în caz de diaree şi toxiinfecţii alimentare. Are efect detoxifiant asupra ficatului,stimulează secreţia bilei,ajutând la digestia grăsimilor. Prin urmare,ai toate motivele s-o ţii mereu la îndemână.

Face răceala să treacă mai repede

Chiar şi vara poţi fi sensibilă la răceli,laringite,răguşeli,din cauza vremii schimbătoare,a alimentelor reci sau a folosirii aerului condiţionat. Dacă ţi s-a întâmplat,poţi utiliza ulei esenţial de mentă sub formă de inhalaţii:pui 30 de picături într-o cană de apă fierbinte. Cu el îţi poţi şi unge fruntea,tâmplele,ceafa,urechile. Îl poţi folosi în amestec cu camfor,te va ajuta să respiri mai uşor. În acelaşi scop picurăîn fiecare nară o picătură de ulei de mentă,de două ori pe zi.

Calmează migrenele

Datorită faptului că acţionează ca un un tonic general,uleiul esenţial de mentă se poate folosi în masaj sau băi pentru a ameliora durerile de cap şi pentru a îndepărta starea de oboseală. Infuzezi 200 g de frunze de mentă în 3 litri de apă clocotită,laşi vasul acoperit 20 de minute,apoi strecori lichidul şi-l amesteci în apa pentru baie,în care stai 20 de minute.

Are efect antidiareic

Folosită după fiecare masă copioasă,menta te protejează de o eventuală indigestie. Calmează dereglările digestive,uşurează digestia şi stimulează vezica biliară. Dacă ai probleme cu digestia,te poţi orienta către maceratul de mentă. Îl prepari aşa:pui o mână de frunze de mentă în 200 ml de apă,laşi amestecul să stea 6 ore într-un loc întunecos,apoi îl strecori prin tifon şi-l iei simplu sau cu miere,pe parcursul unei zile.

Înlătură senzaţia de greaţă

În caz de greaţă şi de vărsături,te poţi baza pe ceaiul de mentă. Îl prepari dintr-o linguriţă de frunze uscate de mentă,pe care le laşi la infuzat timp de 10 minute,în 250 ml de apă fiartă. Strecori ceaiul,apoi îl îndulceşti cu miere. Pentru un plus de aromă,poţi să adaugi o feliuţă subţire de lămâie sau de portocală. Este bine să-l bei când este rece. Datorită efectului antispasmodic,te ajută să scapi şi de arsurile gastrice. Bea zilnic 4 căni cu ceai neîndulcit,până la vindecare.  

Linişteşte crampele abdominale

Preparatele din mentă sunt soluţii salvatoare când durerile de burtă nu-ţi dau pace. Pentru a îndepărta aceste neplăceri,foloseşte un tratament cu pulbere de frunze uscate. Pulberea o obţii prin măcinarea cât mai fin a mentei uscate,cu o râşniţă electrică. Ţine o linguriţă de pulbere sub limbă 10-15 minute,după care înghite-o cu puţină apă. Ia câte o lingură de pulbere de mentă de trei ori pe zi,până când dispar durerile.

Trucul Click! pentru femei

Durerile reumatismale sunt mai uşor de suportat cu ajutorul uleiului de mentă. În acest scop,poţi să amesteci 5 ml de ulei de mentă cu 95 ml de alcool concentrat,cu care fricţionezi zona dureroasă. Este un remediu util şi pentru situaţiile în care te confrunţi cu o urticarie.



Recente