Modul în care bei un banal ceai poate face un obicei sănătos să devină dăunător. Care este cea mai bună metodă să-l prepari?
Ce poate fi mai bun decât o licoare fierbinte în prag de iarnă, când ploaia bate în geam? Dacă alegi un ceai savuros, ai grijă cum şi cât bei pentru ca acesta să nu-ţi facă mai mult rău decât bine!
Fiecare tip de ceai face ceva diferit pentru corpul nostru. Au diferite vitamine şi minerale. Unele conţin antioxidanţi, altele cafeină, precum ceaiurile verde şi negru. Cu toate acestea, efectele benefice ale ceaiului pot fi neutralizate în funcţie de modul în care este băut. Desigur, cel mai rău este să adaugi prea mult zahăr. Acest lucru poate transforma medicament al naturii într-un elixir dulce ca un desert. Este recomandat ca infuziile să fie sorbite aşa cum sunt ele, fără adaos de zahăr, deşi o jumătate de linguriţă din când în când nu va face rău pe termen lung. Totuşi, zahărul nu este singurul lucru care îţi poate face ceaiul nesănătos.
Ce se întâmplă dacă bei prea mult ceai zilnic?
O cană de ceai pe zi nu îţi va face rău, din contră. Cu toate acestea, dacă ajungi să consumi prea mult de-a lungul unei zile, poate să devină un obicei nesănătos. Consumul de ceai în cantitate mare poate reduce capacitatea corpului de a asimila fierul. De asemenea, poate creşte nivelul general de stres şi anxietatea în mod similar cu cafeaua. Alte efecte sunt imposibilitatea de a dormi bine noaptea, arsurile la stomac şi greaţa. Unele dintre aceste efecte secundare sunt cauzate de cafeina pe care o conţin unele tipuri de plante din care prepari ceaiul.
Ce să nu adaugi în ceaiurile tale?
Consumul excesiv de ceai poate duce la un aflux de fluor în corp, ceea ce conduce la mai multe probleme grave de sănătate. Cu toate acestea, majoritatea obiceiurilor nesănătoase legate de consumul de ceai nu devin niciodată serioase. Mai degrabă, adaosul de îndulcitor în ceai ar putea să te afecteze în timp. Nici zahărul, nici îndulcitorii artificiali nu sunt benefici şi reduc proprietăţile medicinale ale infuziilor.
Citeşte şi:
De ce este bine să bei mai des ceai de scorţişoară. Promovează inclusiv pierderea în greutate
Printre alte obiceiuri nesănătoase legate de consumul de ceai este şi adăugarea de lapte, prepararea unui ceai concentrat sau alegerea unui ceai preambalat. Laptele aduce un plus de calorii, iar ceaiul concetrat presupune un aport crescut de cofeină. În privinţa băuturilor de ceai preambalate, acestea conţin foarte mult zahăr.